• Cryptomunt bitcoin is maandag gestegen tot boven de recordwaarde uit december 2017.
  • De bitcoin steeg zo’n 8 procent in waarde en bereikte een prijs van 19.850 dollar, aldus Coindesk.
  • De munt is dit jaar al meer dan anderhalf keer zoveel waard geworden.
  • Stereconoom Nouriel Roubini heeft desondanks geen goed woord over voor de bitcoin en andere speculatieve cryptomunten.

De digitale munteenheid bitcoin is maandag naar een nieuwe recordhoogte gestegen. De munt werd maandag 8 procent meer waard en passeerde daarmee de vorige hoogste stand die in december 2017 werd bereikt.

Eén bitcoin was maandagmiddag 19.850 dollar waard volgens Coindesk, dat de prijzen op de belangrijkste handelsplatforms in de gaten houdt. Het record van bijna drie jaar geleden was 19.783 dollar.

Na de piek in 2017 viel de bitcoin overigens flink terug. Halverwege 2018 was de cryptomunt nog zo’n 4.000 dollar waard.

Bitcoins en andere cryptomunten zijn al geruime tijd aan het stijgen. Dit jaar werd de bitcoin bijvoorbeeld al meer dan anderhalf keer zo veel waard.

Cryptomunten wonnen recent aan populariteit doordat bedrijven als betaaldienst PayPal het mogelijk maakten voor klanten om rekeningen in bitcoin aan te houden. Dat voedde de hoop dat de cryptovaluta voor het grote publiek interessanter worden.

Daarnaast is er door steunmaatregelen vanuit overheden en centrale banken zoveel gratis geld voorhanden dat er ook steeds meer geld in risicovollere beleggingen zoals cryptomunten wordt gestoken.

'Doorbreken grens 20.000 dollar zou enorme psychologische boost geven'

De meningen over waar het naartoe kan gaan met de bitcoin en andere cryptomunten zijn sterk verdeeld. Fans van de bitcoin zien de huidige opmars als het begin van iets veel groters. Critici spreken van een gevaarlijke speculatieve zeepbel.

Een positieve reactie kwam maandag van analist Craig Erlam van valutabedrijf Oanda: "De correctie heeft niet lang geduurd en de bitcoin stijgt nu naar nieuwe recordhoogtes met de grens van 20.000 dollar als het ultieme doel op korte termijn", zei Erlam tegen Markets Insider. "Dat zou een stap op onbekend terrein zijn en een psychologische boost die bitcoin heel agressief verder kan laten stijgen."

Stereconoom Nouriel Roubini liet zich afgelopen week daarentegen vernietigend uit over de bitcoin. "Al die sukkels met de angst om buiten de boot te vallen, hebben net zoals in 2017 geld gestoken in de bitcoin. Toen steeg de koers van 10.000 dollar tot 19.000 dollar. Dat werd opgevolgd door een crash tot 3.000 dollar in 2019. De echte winnaars waren destijds speculanten die hun winst maakten door de bitcoin op het hoogtepunt te verkopen aan die sukkels."

Volgens Roubini heeft de bitcoin in tegenstelling tot aandelen, obligaties, vastgoed en andere activa geen intrinsieke waarde en wordt de cryptomunt zwaar gemanipuleerd.

Lees meer over bitcoin en andere cryptomunten: