Januari biedt een sprankje hoop voor cryptobeleggers. De bitcoin is sinds het dieptepunt van ongeveer 16.000 dollar in december naar een niveau van 21.000 dollar gestegen in de eerste weken van januari. Dat komt neer op een plus van bijna 30 procent.

Toch is dit geen reden om euforisch te worden over het herstel van de cryptomarkt, zeggen handelaren waar Insider mee sprak.

Veel crypto-experts verwachten dat een duurzame opleving van de bitcoin nog zeker een jaar op zicht zal laten wachten. Zij wijzen hierbij onder meer op een periodieke cyclus van 4 jaar, waarbij de vergoeding wordt gehalveerd die zogenoemde ‘miners’ krijgen voor het verifiëren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin.

Eind maart 2024 vindt de volgende halvering van de vergoeding voor miners plaats. Tot die tijd verwacht cryptohandelaar en influencer Wendy O. geen significante opleving, zegt ze tegen Insider. De naam Wendy O. is een pseudoniem.

De vergoeding voor het goedkeuren van transacties op het netwerk van de bitcoin bestaat uit een vast aantal nieuwe bitcoins dat in omloop komt. Een halvering daarvan betekent dus dat er minder nieuwe bitcoins in omloop komen en dat het aanbod krapper wordt. Cryptohandelaren zien dat als een impuls voor koersstijgingen van de bitcoin, maar die komt naar verwachting pas in de loop van 2024.

De recente opmars van de bitcoin is volgens Wendy O. niet meer dan een "opluchtingsrally" en markeert geen structurele omslag. Wendy O. heeft 182.000 abonnees op haar YouTube-kanaal en schrijft ook voor de cryptowebsite Coindesk. In haar optiek komen er op de korte termijn nog meer tegenvallers aan voor de cryptomarkt, als gevolg van het omvallen van de cryptobeurs FTX.

Voorlopig ziet Wendy O. alleen de bitcoin als interessant, als je wilt profiteren van kleinere oplevingen. Andere cryptomunten blijven wat haar betreft sowieso te riskant, vanwege het aanhoudend zwakke marktsentiment. Als de bitcoin bijvoorbeeld weer terugzakt naar 16.000 dollar, zullen andere cryptomunten volgens Wendy O. nog harder worden geraakt.

Bitcoin stuit op weerstand bij $25.000

Volgens cryptohandelaar Ken Mack kan de bitcoin nog iets verder oplopen tot maximaal 25.000 dollar, op basis van historische koerspatronen. "Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de opmars verder dan dat reikt. Er liggen zware technische weerstandsniveaus rond de 25.000 dollar."

Na het bereiken van het niveau van 25.000 dollar is een terugval naar 16.000 dollar tot 17.000 dollar goed mogelijk, aldus Mack. Hij is niet verbaasd over de recente rally, maar denkt dat de rest van 2023 vrij saai wordt voor de cryptomarkt.

Oprichter Bryan Courchesne van cryptovermogensbeheerder Daim geeft aan dat kortstondige oplevingen van de bitcoin vaak voorkomen. Gemiddeld genomen kent de bitcoin ruim zes keer per jaar oplevingen van 15 procent binnen een week. 

"Afgelopen jaar waren er maar drie van dergelijke oplevingen", aldus Courchesne. "Het was in zekere zin dus weer tijd voor een korte rally." Hij denkt dat de recente rally gedreven wordt door activiteit van enkele grote partijen op de markt, omdat het bredere handelsvolume relatief laag is. Ook Courchesne verwacht een terugval van de bitcoin tot ongeveer 15.000 dollar.

LEES OOK: Kan het nog slechter op de cryptomarkt? Sommige experts denken van wel: 3 grote risico’s voor 2023