• Het fanatisme rond bitcoin krijgt “steeds meer sekte-achtige trekjes”, vindt hoofd beleggingen Will Hobbs van de vermogensbeheertak van Barclays.
  • Hobbs zei ook dat een stijging van de rente op de financiële markten ’s werelds belangrijkste cryptomunt zou kunnen raken.
  • Toch zijn grote investeerders zoals BlackRock in toenemende mate geïnteresseerd in de bitcoin. De digitale valuta blijft daardoor in waarde toenemen.

Bitcoin krijgt “steeds meer sekte-achtige trekjes” en er is een risico dat het een “vogel die niet kan vliegen” blijkt te zijn als de rentes op de financiële markten stijgen. Dat zegt het hoofd beleggingen bij een grote vermogensbeheerder. 

Volgens Will Hobbs, hoofd beleggingen bij de vermogensbeheertak van Barclays, heeft de Britse zakenbank momenteel geen interesse in ’s werelds belangrijkste digitale munt, ondanks de scherpe koersstijgingen van de afgelopen maanden.

Daarnaast vindt hij dat de bitcoin in grote mate gestuwd wordt door “magisch denken”.

Bitcoin steeg afgelopen week voor het eerst boven de 50.000 dollar en tikte zondag 58.000 dollar aan. De toenemende interesse van grote bedrijven, zoals Tesla en BlackRock, gaf de digimunt een nieuwe zet en diende als een legitieme verklaring voor de recente prijsstijgingen.

Bitcoin is volatiel en dat blijft beleggers afschrikken

Toch blijven particuliere beleggers de belangrijkste drijvende kracht achter de bitcoin, aldus analisten van JPMorgan. Zij verklaarden in een onderzoeksrapport vorige week dat er de afgelopen vijf maanden "relatief weinig geldstromen van professionele beleggers" waren geweest.

De vermogensbeheertak van Barclays heeft de bitcoin tot nu toe vermeden met name vanwege de wilde koersschommelingen, zei Hobbs. Ook veel andere vermogensbeheerders maken zich zorgen over de hoge mate van bewegelijkheid. 

"Het is aanzienlijk volatieler dan aandelen uit opkomende markten, de beleggingscategorie waarover we ons normaal gesproken de meeste zorgen maken", zegt Hobbs.

"Om een belegging toe te voegen aan onze portefeuille moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Ten eerste moet het verwachte rendement van een financieel instrument positief zijn. Daarnaast moet het vanuit het oogpunt van diversificatie interessant zijn."

"Het kan best zijn dat de bitcoin mettertijd aan beide voorwaarden voldoet. Maar op dit moment is het moeilijk te zeggen welke kant het opgaat."

Hobbs sluit niet uit dat hij zich ooit in de bitcoin verdiept: "We wachten aan de zijlijn en kijken naar wat andere beleggers doen."

'Het ziet er steeds meer sekte-achtig uit'

Hobbs zegt verder dat het fanatisme dat tekenend is voor beleggers in bitcoin iets is om bezorgd over te zijn. "Het is net een religie... het ziet er steeds meer sekte-achtig uit." 

"Ik ben bang dat de ideeën dat de bitcoin alle vormen van geld gaat vervangen gewoon onrealistisch zijn."

Toch lopen meerdere grote bedrijven de afgelopen weken warm voor de bitcoin en andere cryptomunten.

Het prominentste voorbeeld daarvan is de maker van elektrische auto's Tesla, die in januari 1,5 miljard dollar in de cryptomunt heeft gestoken. Zakenbank Bank of New York Mellon, Mastercard en BlackRock behoren tot de andere bedrijven die stappen in de sector hebben gezet.

Beleggers kopen bitcoin uit angst voor inflatie

Rick Rieder, hoofd beleggingen bij BlackRock, vertelde donderdag tegen nieuwszender CNBC dat klanten uit angst voor inflatie op zoek waren naar nieuwe oppotmiddelen tegen inflatie.

"Mensen zijn op zoek naar beleggingen die in waarde kunnen stijgen als het prijspeil sterk oploopt, dus we zijn er een beetje in gaan grasduinen", zei hij.

Veel analisten vinden dat de ongekende stimuleringsprogramma's en steunpakketten van overheden en centrale banken wereldwijd de belangrijkste drijfveren zijn geweest voor de opmars van de bitcoin.

Hobbs denkt dat als er een verandering komt aan deze omgeving van ultralage rentes en goedkoop lenen, de bitcoin een flinke tik krijgt. 

"Mijn gevoel zegt dat als de reële rentes positief worden, de bitcoin er plotseling uit zal zien als een vogel die niet kan vliegen. Want waarom zou ik in de bitcoin beleggen als ik een positief rendement kan behalen via Amerikaanse of Britse staatsobligaties?"

Volgens Hobbs is het nog te vroeg om te zeggen wat de precieze aard van bitcoin is. "Op dit moment is het vooral een oppotmiddel dat wordt gestuwd door veel magisch denken, enthousiasme en momentum."

"Dit laat zien hoe krachtig één verhaal op de financiële markten kan zijn... net zoals wat er gebeurde op Reddit", zei hij verwijzend naar de saga rondom de verkoper van computerspellen GameStop.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Topeconoom Nouriel Roubini vindt dat het geldsysteem van The Flintstones beter in elkaar zat dan de bitcoin