Het in omloop brengen van nieuwe bitcoins levert sinds maandagnacht de helft minder op als gevolg van de ‘bitcoin halving’.

Zogenoemde ‘miners’ die zorgen voor de goedkeuring van transacties op het digitale logboek van de bitcoin (de blockchain) zagen hun vergoeding halveren.

Bitcoin halving is een automatisch proces dat ongeveer elke vier jaar plaatsvindt.

De koers van de bitcoin reageerde dinsdag nauwelijks.

De bitcoin weet altijd te verrassen met koersbewegingen, zelfs als de belangrijkste cryptomunt ter wereld heel weinig doet.

Waar velen zaten te wachten op een koerssprong na een vierjaarlijks ritueel dat bekend staat als ‘bitcoin halving’, is daar dinsdagochtend weinig van te merken.

Het delven van nieuwe bitcoins is in de nacht van maandag op dinsdag minder lucratief geworden.

De beloning voor degene die erin slaagt transacties te verwerken, is maandagavond gehalveerd. Deze verandering was gepland en hoort bij het bitcoinsysteem.

Bitcoin halving: lagere vergoeding

De bitcoin is elf jaar geleden gelanceerd. De virtuele munt werkt op basis van de blockchain, een soort collectief logboek waarin alle deelnemers samen alle transacties bijhouden. Dat register wordt om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen. Het logboek telt inmiddels bijna 630.000 'pagina's'.

Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige puzzel worden opgelost. Wereldwijd rekenen speciale computersystemen daar de hele dag aan. Dat heet minen of delven.

Wie als eerste de oplossing vindt, krijgt een beloning. Delvers kunnen die verkopen om hun kosten te dekken. Toen de bitcoin net begon, was de vergoeding 50 bitcoins. In november 2012 werd de beloning verlaagd naar 25 bitcoins en sinds juli 2016 is de premie 12,5 bitcoins.

Sinds maandagavond is er 6,25 bitcoins per keer te verdienen met het rekenwerk, circa 50.000 euro.

Koers bitcoin reageert mat

Bij de twee vorige halveringen steeg de koers hard in de weken ervoor, maar toen was de bitcoin een klein hobbyproject van een paar mensen. Na de vorige halvering hebben professionele beleggers en delvers zich op de bitcoin gestort.

In de afgelopen dagen schommelde de koers sterk, maar dat heeft volgens analisten ook te maken met de coronapandemie.

En wat is er gebeurd na de bitcoin halving? Heel weinig. De koers van de bitcoin is blijven hangen onder de 9.000 dollar.

Bron: Markets Insider
Bron: Markets Insider

In 2020 kende de bitcoin zoals gebruikelijk wel de nodige schommelingen, maar het huidige koersniveau is lager dan twee eerdere pieken dit jaar, toen de bitcoin zich rond het niveau van 10.000 dollar bewoog.

Momenteel bestaan er ongeveer 18 miljoen bitcoins. De beloning komt niet uit die voorraad virtueel geld, maar wordt nieuw aangemaakt. Zo groeit het totale aantal bitcoins, met ongeveer 1.800 per dag.

Als de beloning halveert, halveert ook het tempo waarmee de hoeveelheid bitcoins groeit. De bedenkers van de bitcoin hebben dit bedacht om de inflatie te controleren. Kunstmatige schaarste, heet dat.

De beloningen stoppen ook ooit. Het systeem is zo gebouwd dat er maximaal 21 miljoen bitcoins kunnen bestaan. Rond het jaar 2140 zal de laatste bitcoin worden vrijgegeven.

LEES OOK: Hoe duurder de bitcoin, hoe minder aantrekkelijk de cryptomunt wordt als betaalmiddel