Binnen enkele dagen vindt er een belangrijk vierjaarlijks ritueel plaats in de cryptowereld: de zogenoemde bitcoin halving.

De beloning die miners krijgen voor het goedkeuren van bitcointransacties halveert en dat maakt het duurder om nieuwe bitcoins in omloop te brengen.

Om diverse redenen is het onaantrekkelijk om de bitcoin als betaalmiddel te gebruiken.

De bitcoin is vooral een speelbal van marktsentiment door het ontbreken van grootschalige transactievolumes in cryptomunten en de invloed van centrale banken met hun inflatiebeleid.

ANALYSE – Een van de komende dagen vindt de bitcoin halving plaats. Een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld waar momenteel veel aandacht voor is.

De belangrijkste cryptomunt wordt niet uitgegeven door een centrale bank en er is geen centraal netwerk voor het verwerken van alle transacties. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van computercapaciteit die door zogeheten miners beschikbaar wordt gesteld.

Lees meer: Bitcoin minen op je zolderkamer en daar rijk van worden? Vergeet ’t maar

Lees ook op Business Insider

Als vergoeding ontvangen miners een kleine betaling in bitcoin. Na telkens 210.000 blokken van transacties wordt die beloning gehalveerd. Als je precies wil weten hoe dat werkt, dan vind je hier een meer gedetailleerde uitleg.

Een gevolg van de halvering van de vergoeding voor miners is dat is dat het duurder wordt om nieuwe bitcoins in omloop te brengen. De bitcoinpers gaat trager draaien.

Coronacrisis: bitcoin versus de geldpers van centrale banken

Het contrast met klassieke centrale banken is groot, zeker in de coronacrisis. Centrale bankiers laten de geldpers van euro’s en dollars door de dreiging van een diepe recessie juist steeds sneller draaien.

Op de lange termijn is het voornaamste doel van centrale banken in de ontwikkelde wereld om de inflatie op ongeveer 2 procent te krijgen of te houden. Volgens economen is een geldontwaarding rond dat niveau voldoende om ervoor te zorgen dat mensen liever geld uitgeven dan oppotten, zonder dat de koopkracht te snel wordt uitgehold.

Bij de bitcoin ontbreekt dit mechanisme. De beloning voor miners wordt om de pakweg vier jaar gehalveerd. In 2012 en 2016 schoot de munt in de periode na die halving omhoog.

Hoewel de bitcoin afgelopen vier jaar wilde sprongen maakte, is de koers van de belangrijkste cryptomunt per saldo pakweg 20 keer zo hoog als vier jaar geleden. Bezitters van bitcoins hadden daarmee alle reden om hun munten vooral niet uit te geven.

Bron: Markets Insider
Bron: Markets Insider

Bitcoin onaantrekkelijk als betaalmiddel

Sterker nog: wie wel gebruikmaakte van de (beperkte) mogelijkheden om in bitcoin af te rekenen, komt achteraf gezien niet heel slim over. Het beste voorbeeld daarvan is pizzaman.

Op 22 mei 2010 kocht Laszlo Hanyecz, een Amerikaanse computerprogrammeur, twee grote pizza’s bij een bekende keten. De 10.000 bitcoins waar hij mee afrekende, waren destijds ongeveer 30 dollar waard. Het is te hopen voor Hanyecz dat de pizza’s goed smaakten, want tegen de huidige koers zou dat bijna 90 miljoen dollar zijn.

Lees meer: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier

Een ander verschil met traditionele valuta’s is dat het handelsvolume van bitcoin enorm veel lager en minder inzichtelijk is.

Op de wereldwijde valutamarkt gaat op een normale handelsdag volgens de Bank of International Settlements (BIS) ongeveer 6.600 miljard dollar om. Dat is ruim twintig maal zo veel als de gezamenlijke waarde van alle cryptomunten ter wereld. En oneindig veel meer dan het handelsvolume van bitcoin & co. Eigenlijk is dat maar goed ook.

Trendplatform Digiconomist heeft becijferd dat het computervermogen voor het uitvoeren van een bitcointransactie bijna 700 kWh aan energie kost. Ter vergelijking: daar kan een gemiddeld huishouden heel wat weken mee vooruit.

Volgens sommige berekeningen ligt het energieverbruik van de bitcoinhandel ongeveer even hoog als die van heel Zwitserland. Dat komt doordat elke transactie op heel veel computers wordt vastgelegd in de zogeheten blockchain. Met deze technologie kan op betrouwbare, fraude-ongevoelige wijze allerlei handelsinformatie opgeslagen worden.

Blockchain breder inzetbaar dan cryptomunten

Blockchain kan worden toegepast om de waardebewijzen van allerlei zaken in kleine stukjes te knippen en te verhandelen (tokenization). Mogelijk gaan grote vastgoedpanden of bedrijven er in de toekomst voor om zo geld op te halen bij beleggers in plaats van naar de beurs te gaan.

Door het ontbreken van grootschalige transactievolumes in cryptomunten en de invloed van centrale banken met hun inflatiebeleid is de bitcoin vooral een speelbal van marktsentiment. Je zult mij dan ook niet snel betrappen op een voorspelling of bitcoins meer of minder waard gaan worden.

Dat durf ik wel aan voor de blockchaintechnologie en tokenization. Als het lukt om het hoge energieverbruik van transacties terug te dringen, gaan daar de komende jaren veel nieuwe toepassingen voor komen.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.