De bitcoin wordt vaak beschreven als een alternatief voor goud. Maar als je goed kijkt naar de geschiedenis van de koersschommelingen van de belangrijkste cryptomunt, zie je dat de bewegingen van de bitcoin meer lijken op die van aandelen.

Beleggers vlogen de afgelopen jaren massaal naar de cryptomarkt vanwege het perspectief van rendementen die ongekend zijn, vergeleken met klassieke beleggingen zoals aandelen, obligaties en edelmetalen. Bovendien werden digitale munten als de bitcoin gezien als handige indekking tegen stijgende inflatie.

Twee grafieken van de prestaties van cryptovaluta te midden van eerdere correcties op aandelenmarkten laten zien dat de bitcoin meer gemeen heeft met aandelen dan veel beleggers denken.

De eerste grafiek laat zien dat toen de beurs in het vierde kwartaal van 2018 met 14procent daalde, de waarde van de bitcoin met zo’n 44 procent inzakte. Goud, daarentegen, steeg met 8 procent.

Bitcoin, stocks and gold
Afbeelding: Koyfin

De tweede grafiek laat de paniek op de beurs zien aan het begin van de coronapandemie in 2020. In de maanden februari en maart zakte de bitcoin met 30 procent in. De beurzen verloren zo'n 20 procent van hun waarde.

En weer deed goud het beter. Terwijl beleggers in paniek waren, veranderde de waarde van het edelmetaal nauwelijks.

Bitcoin stocks and gold
Afbeelding: Koyfin.

Als we kijken de huidige beursontwikkelingen zien je dat de S&P 500 sinds het begin van 2022 met bijna 8 procent gedaald is. De Amsterdamse AEX-index heeft in januari zelfs 11 procent verloren en kampt met een serieuze correctie.

Ook de bitcoin doet het slecht en zakte sinds de start van dit jaar met 24 procent. Dinsdagochtend noteerde de bitcoin rond de 36.000 dollar.

En verrassing, goud doet het wederom beter. De waarde van het edelmetaal is, ondanks alle onrust op de beurs, bijna 2 procent gestegen sinds de start van 2022. De bitcoin lijkt vooralsnog minder goed stand te houden bij grote nervositeit op financiële markten.

LEES OOK: Dit zijn 8 punten waarop je de bitcoin als oppotmiddel kunt vergelijken met goud, volgens JPMorgan