• Vier jaar geleden volgde op de stijging van bitcoin een correctie en groeide de interesse in minder bekende – en minder dure – cryptovaluta.
  • Eenzelfde scenario lijkt zich te herhalen in 2021.
  • De bitcoin is al in waarde gedaald vanaf het piekniveau van medio april; daarna is de interesse in ether en dogecoin toegenomen.

Wie belegt in de bitcoin of andere cryptovaluta heeft een aantal uitstekende maanden achter de rug. Cryptomunten hebben een sterke opmars gemaakt, deels geholpen door groeiende interesse van professionele beleggers.

Toch lijkt er volgens onderzoeksbureau Vanda Research een correctie in de lucht te hangen. Een die doet denken aan de situatie eind 2017 en begin 2018, toen de bitcoin tijdelijk sterk in waarde daalde.

De bitcoin bereikte dit jaar een marktwaarde van meer dan 1.000 miljard dollar. Medio april tikte de koers van de bitcoin een recordniveau van 64.804 dollar aan, op de dag dat cryptoplatform Coinbase een beursnotering kreeg. Maar sindsdien hapert de opmars van de bitcoin.

Andere cryptomunten namen het stokje over. Afgelopen week bereikte de dogecoin een recordniveau van 0,73 dollar. En deze woensdag heeft ether, de cryptomunt verbonden aan de Ethereum-blockchain, een recordniveau bereikt op 4.357 dollar.

Beleggers zullen opnieuw afstand doen van crypto's

"De astronomische stijging van cryptovaluta komt bekend voor", schrijft Vanda Research in een persbericht.

Het onderzoeksbureau vergelijkt de hausse op de cryptomarkt met die van 2017, toen de waarde van de bitcoin maar bleef stijgen. "Toen de groei leek af te vlakken in november 2017 dwaalde de aandacht van beleggers af naar minder bekende alternatieven als ripple en ethereum, die daardoor steeds bekender werden", schrijft hoofdanalist Ben Onatibia.

De twee crypto's bereikten in januari 2018 al snel hun piek. "In de maanden erna stortten ze in, omdat beleggers ervan af wilden."

Momenteel bevindt de cryptomarkt zich in eenzelfde dynamiek, denkt Onatibia.

Ondanks interesse grote bedrijven, zakken digitale munten in

Doordat een aantal grote bedrijven zich heeft ingelaten met de bitcoin, kon de waarde van de grootste cryptomunt sterk stijgen. De maker van elektrische auto's Tesla stak in februari anderhalf miljard dollar in de bitcoin. Ook zal Tesla in de toekomst betalingen gaan accepteren in de vorm van cryptovaluta.

Intussen vormde zakenbank Goldman Sachs een eigen cryptohandelsafdeling en stond betalingsdienst PayPal Amerikaanse consumenten toe om met digitale munten te betalen in online winkels.

Toch is de bitcoin sinds de piek van medio april met 12 procent in waarde gedaald. Ook de dogecoin zakte afgelopen weekend met 34 procent in tot onder de 50 dollarcent, nadat Tesla-baas Elon Musk tijdens zijn optreden bij comedyshow Saturday Night Live sprak over de digitale munt.

"Ondanks de pogingen van Elon Musk om de dogecoin te hypen afgelopen weekend, lukte het niet om eerdere recordhoogtes te evenaren", zegt Onatibia. "Als ethereum hetzelfde lot is beschoren, dan gaan alle cryptovaluta in waarde dalen."

De analist van Vanda Research stelt ten slotte: "De data van verschillende cryptobeurzen laat zien dat er sinds de beursgang van Coinbase een verschuiving gaande is van bitcoin naar ethereum. Wij denken dat een correctie beleggers terug gaat brengen van cryptomunten naar de reguliere beurs, waar aandelen minder duur zijn."

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: