• De cryptomarkt is gevoelig voor de onrust op financiële markten en daalde maandag mee met de aandelenmarkten.
  • Dinsdagochtend noteerde de bitcoin op iets meer dan 42.000 dollar.
  • Analisten rekenen op flinke beweeglijkheid van de koersen deze week.

De cryptomarkt kreeg er maandag flink van langs en staat ook dinsdagochtend nog fors in de min.

De koersen van cryptomunten zijn in lijn met die op aandelenmarkten gedaald, alleen dan nog iets heftiger. Op aandelenbeurzen heerste maandag onrust over de schuldencrisis van de Chinese vastgoedreus Evergrande.

Beleggers vroegen zich af of die bredere gevolgen kan krijgen voor financiële markten

Lees ook: 4 dingen die je moet weten over de imploderende Chinese vastgoedreus Evergrande, die China een ‘Lehman-moment’ kan bezorgen

De waarde van de bitcoin is in 24 uur tijd bijna 8 procent gedaald. Ether, op de bitcoin na de meest populaire cryptomunt, staat op een min van ruim 7 procent.

Een screenshot van de cryptomarkt op dinsdag 21 september 2021 rond 07.43 uur. Foto: Coinmarketcap
Een screenshot van de cryptomarkt op dinsdag 21 september 2021 rond 07.43 uur. Foto: Coinmarketcap

De cryptomarkt laat extremere dalingen zien dan aandelenmarkten, maar ook daar is sprake van rode cijfers.

De Amsterdamse AEX-index sloot maandag 1,4 procent. De brede Amerikaanse S&P 500-index verloor 1,7 procent.

“Er is een algemene risicoaverse stemming die de markten vandaag overspoelt”, zegt senior marktanalist Jeffrey Halley tegen Insider. Zorgen over de mogelijke instorting van Evergrande zijn overgeslagen naar de cryptomarkt en andere markten, voegde hij eraan toe.

Deze week zal naar verwachting flink wat beweging op de cryptomarkt laten zien. Jonas Luethy van de Engelse broker GlobalBlock wijst op 44.000 dollar als een mogelijk steunniveau voor de bitcoin. Maar dinsdagochtend noteerde de bitcoin daar duidelijk onder op een niveau van iets boven de 42.000 dollar.

El Salvador, het Latijns-Amerikaanse land dat twee weken geleden de bitcoin invoerde als wettig betaalmiddel, heeft van de dip geprofiteerd door nog eens 150 bitcoins aan zijn bezit toe te voegen. De totale portefeuille van het land telt nu 700 bitcoins. “Ze kunnen je nooit verslaan als je de dips koopt”, zei president Nayib Bukele in een tweet.

LEES OOK: 4 dingen die je moet weten over de imploderende Chinese vastgoedreus Evergrande, die China een ‘Lehman-moment’ kan bezorgen