De bitcoin wordt dit jaar steeds minder waard, dus veel investeerders zullen er geld mee hebben verloren.

Maar er is nog een probleem met de virtuele munt, dit keer niet van economische maar juridische aard: kun je bitcoins in juridische zin bezitten?

Juristen van een Londense universiteit hebben geconcludeerd dat het in veel landen onmogelijk is om eigendom te claimen dat louter virtueel is, zoals de bitcoin.

In deze wereld hebben we veel ontastbaar eigendom. Een bankrekening is tegenwoordig weinig meer dan een beetje data op een computer bij een bank. Maar dergelijke eigendommen kunnen wel concreet worden gemaakt, door bijvoorbeeld te pinnen.

Bovendien is ook giraal geld formeel een schuld van de centrale bank aan jou: de euro’s op je bankrekening geven je in principe een claim op bezittingen van de centrale bank: goud, dollars of andere beleggingen.

Bitcoins zijn virtueel en blijven dat. Je kunt er wel in handelen, maar ze nooit concreet in handen krijgen, ook al omdat ze alleen op een computer bestaan bij een provider. In het geval van bitcoins en andere cryptomunten is er ook geen centrale instantie die ze heeft uitgegeven als schuldbewijs. Juridisch zorgt dat voor grote complicaties bij het eigendomsrecht.

Dus, concluderen juristen van King’s College in Londen, zijn cryptomunten geen goed en daarmee in juridische zin geen bezit. Het vertegenwoordigt geen waarde en geen recht, het is niet eens in je eigen beheer.

Het enige dat je bezit is een cryptografische sleutel waarmee je toegang hebt tot data. Dat maakt dat je onder de wetten van Groot-Brittannië, India, de Verenigde Staten en Singapore in ieder geval geen bezitsrechten hebt.

Ook als de provider van wie je bitcoins hebt gekocht in één van die landen zit, kun je fluiten naar je bitcoin in geval van een conflict. Hoe het onder Nederlands en Belgisch recht zit, is vooralsnog onbekend. In de VS is de eerste rechtszaak over het al dan niet bezitten van bitcoins al een feit. De inzet betreft miljarden dollars.

Het niet in bezit hebben van de munt zou ook voordelen kunnen hebben. Het niet belastbaar zijn van je tegoeden bijvoorbeeld. Ook bij een scheiding kan het handig zijn, mits jij als enige toegang hebt tot ene crypto-wallet: je kunt niet verdelen wat je niet bezit.

Meer weten over de Blockchain? Bekijk hier het complete, gratis Whitepaper

LEES OOK OP FAQT.nl