De bitcoin is vrijdag tot het laagste niveau in twee maanden gezakt en noteert ’s ochtends iets onder de 55.000 dollar.

De huidige koersval betekent dat de bitcoin onder het niveau van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is gezakt en dat is een slecht teken, stelt technisch analist Alex Kuptsikevich van handelsplatform FXPro.

Het voortschrijdende gemiddelde van de koers over 200 dagen wordt gezien als een indicator voor de langetermijntrend van een belegging.

"Een daling naar het niveau van 51.000 dollar is nu waarschijnlijker dan een terugkeer naar het niveau van 65.000 dollar", schreef analist Kuptsikevich donderdagochtend in een rapport.

Zorgen over verkoopgolf van bitcoin

In een week tijd is de bitcoin nu bijna 12 procent gedaald. Aanjager van de 'sell-off' is de bezorgdheid over uitbetalingen van Mt. Gox, een cryptobeurs die bijna tien jaar geleden failliet werd verklaard.

De geplande uitbetalingen zijn vergoedingen van klanten die het slachtoffer waren van een hack in 2014 en die nu gecompenseerd worden in bitcoin of bitcoin cash. Dat zorgt mogelijk voor verkoopdruk, omdat klanten die opeens beschikking krijgen over bitcoins, ervoor kunnen kiezen om hun cryptomunten te verzilveren met grote winst. Volgens onderzoeksbureau K33 Research heeft de bezorgdheid de afgelopen dagen invloed gehad op de koers van bitcoin.

Andere cryptomunten, zoals ether en solana, zijn ook gedaald deze week.

Optimistische analisten blijven echter vertrouwen op een comeback van de bitcoin later dit jaar. Maandag voorspelde Tom Lee van Fundstrat dat de cryptomunt tegen het einde van het jaar naar 150.000 dollar zal stijgen, zodra de verkoopdruk als gevolg van uitkeringen aan voormalige klanten van Mt. Gox voorbij is.

Op jaarbasis staat de bitcoin nog zo'n 30 procent in de plus. In maart bereikte de belangrijkste cryptomunt een recordhoogte van 73.798 dollar. Aanleiding voor de stijging was de lancering van nieuwe beleggingsfondsen voor de bitcoin in de VS.

LEES OOK: Daling bitcoin is waarschuwing voor correctie op de aandelenmarkt, volgens analist