Het verkoopgolfje waar de bitcoin sinds 7 juni mee te maken heeft, is volgens beleggingsstrateeg Barry Bannister van financieel adviseur Stifel een waarschuwingssignaal voor de bredere aandelenmarkt. De bitcoin is in twee weken tijd met ongeveer 10 procent gedaald.

Bannister gaf deze week in een rapport aan dat er sinds 2020 een sterke correlatie is tussen de beweging van de bitcoin en de Nasdaq 100-index, omdat de belangrijkste cryptomunt geldt als een belegging met hogere risico’s.

Maar terwijl de bitcoin in juni is gedaald van een niveau van ruim 70.000 dollar tot ongeveer 64.000 dollar op vrijdag, is er op de bredere aandelenmarkt nog niet veel te merken van een verkoopgolf. Sterker, grote techaandelen zoals Nvidia en Apple hebben nieuwe recordhoogten bereikt.

De bitcoin is er daarentegen niet in geslaagd om deze maand nieuwe recordhoogtes te bereiken. Dat suggereert volgens Bannister dat er ook voor de aandelenmarkt obstakels voor de boeg liggen. "De verzwakking van bitcoin duidt op een naderende zomercorrectie en consolidatiefase voor de S&P 500," aldus de beleggingsstrateeg.

Bannister is niet de enige analist op Wall Street die de bitcoin volgt, om voorspellingen te doen over de aandelenmarkt.

Technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies vertelde tv-zender CNBC begin deze week dat ook zij een toenemende divergentie tussen Amerikaanse techaandelen en de bitcoin ziet.

"We zien dat de bitcoin terugvalt en dat de Nasdaq 100 juist verder stijgt. Dat is een risico op de korte termijn", zei Stockton. "Deze divergentie kan de Nasdaq 100-index raken, als beleggers beginnen te zeggen: 'Wacht eens even, Nvidia is misschien een beetje al te enthousiast gestegen."

Bitcoin als voorloper van correctie op de beurs

Beursstrateeg Bannister ziet naast de ontwikkeling van de bitcoin meer redenen voor een zomercorrectie op de beurs. Zo maakt de Amerikaanse centrale bank nog geen aanstalten om de beleidsrente op korte termijn te verlagen. Het lijkt erop dat rentes langer op een hoog niveau kunnen blijven om de hardnekkige inflatie te bestrijden.

"De correctie die we verwachten bij risicovolle beleggingen, is mede gebaseerd op het idee dat de Fed afstapt van haar huidige licht accommoderende houding, als de inflatie hoog blijft", aldus Bannister.

In een correctiescenario verwacht Bannister dat sterk presterende Big Tech-aandelen zoals chipfabrikant Nvidia de hardste klappen krijgen, omdat de winstramingen van analisten beginnen te pieken.

"Aangezien Nvidia cycli uit het verleden volgt, kan de leider van de beursrally uit de eerste helft van dit jaar ook de aanvoerder van een correctie in het derde kwartaal worden", aldus Bannister. Tegelijk erkent de beursstrateeg dat hij misschien te vroeg is, omdat zeepbellen vaak een eigen ritme hebben.

Het is mogelijk dat aandelen blijven stijgen, voordat ze een nog pijnlijkere daling van ongeveer 20 procent doormaken.

"Bubbels uit het verleden geven aan dat de S&P 500 heel goed zou kunnen stijgen naar ongeveer 6.000 punten eind dit jaar en dan vijf kwartalen later, tegen het eerste kwartaal van 2026, terug is bij begin 2024, op een niveau van ongeveer 4.800 punten", aldus Bannister.

LEES OOK: Tijd voor gezonde zomercorrectie op de beurs? Eerste alarmbellen rinkelen