Cryptomunt Bitcoin noteerde woensdagochtend onder de 4.000 dollar, waar twee weken geleden nog een piekniveau van meer dan 5.000 dollar werd neergezet.

De koers van de munt reageerde onder meer op bijtende kritiek van één van de machtigste bnakiers van Wall Street, een bastion van ‘klassiek geld’.

Jamie Dimon, de baas van de bank JP Morgan, noemde bitcoin dinsdag een vorm van “oplichting” en “erger dan de tulpenmanie”.

Bij dat laatste refereerde de bankier aan de speculatie op tulpenbollen in de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën in de zeventiende eeuw. De Amerikaan deed zijn uitspraken bij een conferentie van Barclays Financial Services.

bitcoin, koers

Dimon gaf aan dat hij handelaren van zijn bank die zich inlaten met bitcoin streng zou aanpakken, aldus persbureau Bloomberg.

Wildgroei aan cryptomunten

De markt voor cryptomunten is dit jaar explosief gegroeid. Het gaat hier om digitale valuta die via computerwerken buiten overheden om worden beheerd. Ze maken gebruik van digitale logboeken waar alle transacties van een bepaalde virtuele munt worden geregistreerd, de zogenoemde blockchain.

Bitcoin is in een jaar tijd pakweg vier keer zoveel waard geworden. Bij andere cryptomunten zoals ethereum is de waardestijging nog veel harder gegaan. Ook is het aantal klonen van bitcoin explosief gegroeid.

Inmiddels zijn er meer dan 1.000 cryptomunten in omloop met een gezamenlijke waarde van zo'n 137 miljard dollar. Bitcoin is daarbij is z'n eentje goed voor 65 miljard dollar.

China strenger voor bitcoin

Overheden maken zich zorgen om de ongebreidelde groei van het aantal cryptomunten. Controversieel zijn onder meer zogenoemde initial coin offerings, waarbij partijen eenheden van een nieuwe cryptomunt uitgeven (tokens) in ruil voor bitcoin of ethereum, de twee grootste cryptomunten. In sommige gevallen gebeurt dit zonder dat de nieuwe cryptomunt een werkend product is.

Afgelopen week kondigden Chinese overheidsinstanties aan de lancering van nieuwe cryptomunten in eigen land te verbieden. Ook wil het land de bitcoinmarkt scherper reguleren. Niet onbelangrijk, want meer dan de helft van de computers waarmee het bitcoinnetwerk wordt gerund staat in China.

Woensdagochtend gaf de Chinese beurs Bitkan aan dat de zogenoemde over-the-counter handel in bitcoin wordt opgeschort. Het gaat hierbij om onderhandse transacties buiten het officiële beursplatform om.

Volgens Bitkan raakt dit niet de digitale portemonnees (wallets) van bestaande klanten, en kunnen die ook nog gewoon bij hun bitcoin. Maar het is wel een reactie op de aangekondigde maatregelen van de Chinese overheid.

LEES OOK: Miljonair worden? 5 cruciale geldadviezen van de 'Zweedse Warren Buffett'