De Amerikaanse superbelegger Warren Buffet heeft op veel plekken in de wereld fans. Eén van zijn navolgers is de Zweed Per H. Börjesson. Die behaalde met zijn beursgenoteerde beleggingsfonds Spiltan de afgelopen vijf jaar een totaal rendement van meer dan 1000 procent, gemiddeld meer dan 60 procent per jaar.

Börjesson heeft een bestseller geschreven ‘Hoe alle Zweden miljonair kunnen worden’ met een simpele boodschap: als je financieel onafhankelijk wil worden, moet je een paar simpele regels volgen voor sparen en beleggen. En je daar vervolgens door dik en dun aan houden.

Börjesson is een grote fan van Buffett’s methode van value-beleggen, waarbij je als investeerder op zoek gaat naar bedrijven die op de beurs relatief goedkoop zijn, terwijl het bedrijf eigenlijk een sterke concurrentiepositie heeft en stabiele inkomsten kan genereren.

De Buffett-methode

Een jaarlijks hoogtepunt voor Buffett-fans zijn de aandeelhoudersvergaderingen van diens beleggingsmaatschappij Berkshire Hathway in het plaatsje Omaha. Börjesson houdt vergelijkbare bijeenkomsten met voor zijn beleggingsfirma Spiltan en heeft daardoor de bijnaam van Zweedse Buffett gekregen.

Börjesson citeert ook graag uitspraken van Buffett. Zoals: “If you aren’t willing to own a stock for ten years, don’t even think about owning it for ten minutes.

Miljonair worden

Voor iedereen die z'n vermogen wil laten groeien, heeft Börjesson's vijf belangrijke adviezen, zo tekende de krant Veckans Affärer op. Hoe jonger je bent, des te meer kun je ervan profiteren. Dus zeker voor millenials zijn onderstaande tips van belang.

1. Zet elke maand 10 procent van je inkomen opzij.

”Dit is het oudste en beste vermogensadvies dat je kunt geven: spaar elke maand 10 procent van je salaris, voordat je andere geldbeslissingen neemt. Wacht daar niet mee", zei Börjesson tegen de krant Dagens Industri.

2. Leef niet boven je stand, dus zorg dat je niet méér uitgeeft dan je verdient.

Als mensen dit advies in twijfel trekken, zegt Börjesson: "Ik zie voortdurend dat mensen geld uitgeven aan dingen die niet strikt noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld lunchen in een restaurant, als je ook je eigen lunch kunt maken. Of een lot voor de loterij kopen, of geld uitgeven aan sigaretten."

3. Koop aandelen of aandelenfondsen

"Als je aandelen koopt, zijn beleggingsfondsen een goede optie. Wanneer je fondsen moet kiezen, neem dan indexfondsen met lage kosten, of actieve fondsen [met een sterk track record, red]. Als je individuele aandelen koopt, kun je het best kiezen voor kwaliteitsaandelen."

4. Handel niet, hou je aandelen vast.

"Het beste is om nooit al je aandelen te verkopen. Je kunt desnoods wel een deel van je vermogen gebruiken om een appartment te kopen of toch een keer die droomvakantie te betalen."

5. Let goed op als je advies krijgt van beleggingsadviseurs.

Börjesson zegt dat je niet te veel op 'experts' moet vertrouwen, maar zelfstandig beslissingen moet nemen als het over jouw geld gaat. Als je beleggingsfondsen koopt die een brede aandelenindex volgen, zorg dan ook dat de kosten echt laag zijn. Dan profiteer je het meest van het rendement.

"Het is vooral tragisch als mensen die elke maand geld opzij zetten, toch nog de mist ingaan en geen miljonair worden. Dat gebeurt als ze luisteren naar slechte adviezen van beleggingsadviseurs die eigenlijk gewoon verkopers zijn", aldus Börjesson says.

LEES hier het oorspronkelijk artikel op Business Insider Nordics