De bitcoin heeft maandag een flinke stap terug gedaan. Binnen luttele uren zakte de cryptomunt ruim 10 procent.

Afgelopen weekend bereikte de bitcoin nog een recordniveau van ruim 34.000 dollar.

Maandag zakte de bitcoin terug tot ongeveer 30.000 dollar.

De bitcoin deed maandag een flinke stap terug. De digitale munt verloor in korte tijd 14 procent van zijn waarde. Tegen het einde van de ochtend werd de munt voor iets meer dan 29.000 dollar verhandeld.

Daarna herstelde de bitcoin iets tot boven de 30.000 dollar, nog altijd een verlies van 10 procent binnen enkele uren.

Reden voor de snelle prijsval is niet direct bekend. Wel waarschuwden meerdere kenners al voor de ’te sterk’ opgelopen koers de laatste dagen en de kans op het klappen van de bitcoinzeepbel.

De waarde van de digitale munt was zondag nog meer dan 34.000 dollar. Die stijging volgde daags nadat één bitcoin voor het eerst meer dan 30.000 dollar waard was geworden.

2020 was wel een jaar van pieken en dalen voor cryptomunten. Onder druk van de eerste coronagolf kelderde de koers van de bitcoin aanvankelijk tot onder de 5.000 dollar. Daarna steeg de prijs. Vooral vanaf de herfst ging het hard met de koers van de bitcoin

Bitcoin: historie van pieken en dalen

De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard. Eind 2017 bereikte de munt al eens een piek van bijna 20.000 dollar. Maar toen spatte de ‘cryptobubbel’ hard uiteen en verloren cryptomunten rap aan waarde.

Halverwege 2018 was de bitcoin nog zo’n 4.000 dollar waard. Cryptomunten hadden jarenlang vaak een louche imago. Omdat ze anonieme betalingen mogelijk maken, zijn ze ook een geliefd instrument voor witwasacties door criminelen en andere malafide personen.

Ook bij de huidige opmars zijn er nog genoeg critici die denken dat wederom sprake is van een zeepbel. Zo ziet topeconoom Nouriel Roubini niets in de bitcoin, omdat de digitale munt volgens hem geen intrinsieke waarde heeft.

Ook econoom David Rosenberg waarschuwde recent voor overmatig optimisme over de bitcoin. Zo is het helemaal niet zeker dat het aanbod van bitcoins gelimiteerd blijft tot 21 miljoen, zoals vaak wordt gesteld.

“Iedereen lijkt te denken dat het klaar is met de creatie van nieuwe bitcoins, zodra we de limiet van 21 miljoen bereiken. Maar in het technische protocol van de bitcoin is er niets dat een rem zet op het creëren van nieuwe bitcoins als het aantal van 21 miljoen is bereikt”, zei Rosenberg afgelopen jaar tegen persbureau Bloomberg.

Juist het idee van kunstmatige schaarste rechtvaardigt volgens veel bitcoinfans de aanhoudende waardestijging van de cryptomunt.

LEES OOK: Welke rol hebben cryptomunten zoals de bitcoin als je gespreid belegt? 5 dingen om op letten