Cryptomunten kennen een lastig te duiden eigen dynamiek. De bitcoin en andere cryptomunten zakten donderdag weer fors weg. Dit in schril contrast tot aandelenmarkten die op redelijke hoge niveaus blijven hangen, ondanks dreigende economische berichten.

De bitcoin ging donderdag opnieuw flink onderuit. De waarde van de digitale munt zakte voor het eerst sinds juni onder de 8.000 dollar. Vrijdagochtend bleef de bitcoin rond dat niveau hangen.

bitcoin 8.000 dollar

De naar marktwaarde gemeten grootste en tevens bekendste cryptomunt is bezig aan een flinke dip. Donderdag is de vijfde dag op rij dat de waarde een tik kreeg.

Volgens de site coinmarketcap.com is de marktwaarde van de bitcoin in september met 26 miljard dollar gezakt tot 144 miljard dollar. De totale cryptomarkt heeft een waarde van ongeveer 213 miljard dollar, waarbij de relatieve dominantie van de bitcoin juist is toegenomen tot 68 procent.

Andere cryptomunten lijden nog sterder onder de marktdaling dan de bitcoin. Zo is de bitcoin in zeven dagen tijd met ruim 20 procent in waarde gedaald, maar heeft ethereum, de nummer twee op de cryptomarkt, 25 procent ingeleverd.

Handelaren wijzen onder meer op de tegenvallende introductie van zogeheten futures door het bedrijf achter de beurs van New York onlangs. Met de futures op het Bakkt-platform kan makkelijker door professionele handelaren worden gespeculeerd op koerswijzigingen van de cryptomunt, maar het loopt nog niet storm.

De handel in bitcoins wordt overigens niet gereguleerd, waardoor koersmanipulatie mogelijk is en volgens toezichthouders vaak voorkomt.

Kijk je iets verder terug, dan staat de bitcoin overigens nog altijd 20 procent hoger, vergeleken met het niveau van twaalf maanden geleden.

bitcoin 1 jaar

LEES OOK: Topeconoom Nouriel Roubini alias Dr. Doom wantrouwt cryptomunten – en krijgt knetterende ruzie met de baas van een cryptobeurs