Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00

De bitcoin zakte donderdag met 7 procent en volgde de bredere aandelenmarkt omlaag. De daling trad op toen Amerikaanse aandelenmarkten donderdag fors begonnen weg te zakken.

Vrijdagochtend noteerde de bitcoin rond de 36.400 dollar. De belangrijkste cryptomunt steeg woensdag aanvankelijk in lijn met de aandelenmarkt, na de bekendmaking van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, tot een hoogtepunt van 40.050 dollar. Maar de winst was van korte duur, want de munt volgde de neerwaartse trend van de aandelenmarkt op donderdag.

De grootste cryptomunt gedraagt zich als een risicovolle belegging. Daarmee is de bitcoin steeds meer vergelijkbaar met aandelen, nu de correlatie met de technologie gerelateerde Nasdaq 100-index toeneemt.

Tot nu toe daalde de bitcoin dit jaar ruim 22 procent, terwijl de aandelenindex Nasdaq 100 ruim 21 procent zakte. In beide gevallen is sprake van kortetermijnpieken op dezelfde dagen, evenals kortetermijnbodems, volgens gegevens van beleggingsplatform Koyfin.

In de onderstaande grafiek is de koers van de bitcoin weergegeven met de lichtblauwe lijn en die van de Nasdaq 100-index met de paarse lijn.

Koyfin

De parallele bewegingen van de bitcoin en technologie-aandelen ontkracht gedeeltelijk het argument dat bitcoin een goede bescherming biedt tegen inflatie en onafhankelijk opereert van de aandelenmarkt. Het lijkt er eerder op dat zowel de bitcoin als groei-aandelen hebben geprofiteerd van de enorme toestroom van 'gratis geld' om te beleggen in de afgelopen jaren, vanwege de ultralage rentes.

Nu met name de Amerikaanse centrale bank zich opmaakt om rentes systematisch op te schroeven en goedkoop geld uit het financiële systeem te halen, worden zowel de bitcoin als aandelen die baat hebben bij goedkope financiering geraakt.

Technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies gelooft dat de daling van bitcoin nog erger kan worden, nu de belangrijkste cryptomunt door het belangrijke steunniveau van 40.000 dollar is gezakt. In een maandag gepubliceerd rapport zei Stockton dat er een verhoogd risico is van een verdere daling van de bitcoin tot 27.200 dollar.

LEES OOK: De topanalist van een cryptovermogensbeheerder legt uit hoe ze veelbelovende projecten selecteert en noemt 3 kansrijke altcoins