De bitcoin bevindt zich op een spannend kruispunt, aldus technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies. Volgens Stockton is het huidige niveau van 40.000 dollar een belangrijk kantelpunt, schrijft ze in een begin deze week verschenen rapport.

Als de bitcoin door het steunniveau van 40.000 dollar zakt, ligt de weg open voor een verdere daling van zo’n 33 procent richting het niveau van 27.200 dollar, denkt Stockton.

Woensdagmiddag noteerde de bitcoin rond de 40.000 dollar. Stockton geeft wel aan dat er meer moet gebeuren dan een kortstondige daling onder de 40.000 dollar. “De koers moet op slotbasis aan het eind van de week boven het niveau van 40.000 dollar blijven”, zei Stockton dinsdag in een toelichting voor CNBC.

Als de bitcoin stand houdt boven de 40.000 dollar, ziet Stockton ruimte voor herstel richting de 51.000 dollar. Dan kan sprake zijn van een zogenoemde opluchtingsrally.

De bitcoin is in maart aardig hersteld van een eerdere daling. Daarmee is de cryptomunt in een opgaande beweging voor de middellange termijn terecht gekomen, aldus Stockton. Maar het momentum voor de langere termijn is recent weer verslechterd.

Het niveau van 40.000 dollar is extra belangrijk, omdat een daling onder dat niveau een verslechtering zou betekenen voor zowel de korte, de middellange als de lange termijn in de optiek van Stockton.

Bitcoin HODL’ers blijven gewoon zitten

Onderzoeksbureau Glassnode merkte maandag op dat ongeveer driekwart van de bitcoinportemonnees nog steeds een positief rendement heeft, ondanks de recente koersdalingen.

“We zien dat de huidige bear market niet zo ernstig is als in voorgaande perioden. Ongeveer een kwart tot dertig procent van de eigenaren van bitcoins heeft te maken met ongerealiseerde koersverliezen”, schreef Glassnode in de nieuwsbrief van deze week.

Volgens Glassnode is het niet waarschijnlijk beleggers die al zeer lang bitcoins bezitten, in actie komen in het huidige marktklimaat. Zogenoemde HODL’ers (holding on for dear live, in cryptojargon) hebben de neiging om vast te houden aan hun bitcoins.

LEES OOK: ‘Als bitcoin zou mislukken, begin ik gewoon een nieuw avontuur’, zegt Didi Taihuttu, die in 2017 zijn hele vermogen in bitcoin stak