Pschologische grens? Hoe dan ook: de koers van de bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag de grens van 10.000 dollar gepasseerd en stoomde zaterdagochtend meteen door richting de 11.000 dollar

Uit gegevens van de de site coinmarketcap.com blijkt dat ook andere cryptomunten de smaak te pakken hebben. Ethereum steeg de afgelopen 24 uur 8 procent en ripple schreef 5 procent bij.

Dit is het beeld bij de acht grootste cryptomunten op zaterdagochtend

De bitcoin kreeg deze week een steuntje van het nieuws dat Facebook zijn eigen cryptomunt Libra gaat lanceren. Dat zou de acceptatie van digitale munteenheden kunnen vergroten, zo hopen bitcoinfans

Wel zijn er nog veel vraagtekens te stellen bij de reactie van overheden op de introductie van een door Facebook ondersteunde cryptomunt. Het bedrijf van Mark Zuckerberg is de afgelopen jaren geplaagd door privacyschandalen.

Onduidelijk is nog hoe Facebook wil voorkomen dat de Libra op grote schaal gebruikt gaat worden voor het witwassen van crimineel geld.

Lees ook: Mark Zuckerberg loopt het risico om met Facebook-coin Libra grootschalig witwassen te faciliteren: staan overheden dat toe?

Bitcoin door grens van $10.000

Het koersniveau van 10.000 dollar is nog pas de helft van de hoogste koers ooit van de bitcoin. In december 2017 tikte de koers van de cryptomunt al eens de 20.000 dollar aan.

In de daaropvolgende 12 maanden verloor de munt gaandeweg meer dan driekwart van haar waarde. Maar wie drie jaar geleden, medio 2016, bitcoins had gekocht, staat weer op een winst van bijna 1.500 procent.

Eind vorig jaar begon de koers weer te stijgen. Maar de grote klim is ingezet in april dit jaar. In drie maanden tijd is de bitcoin met 155 procent gestegen in waarde.

LEES OOK: Belasting op spaargeld in box 3 was te hoog, aldus de Hoge Raad – dit kun je doen als gedupeerde spaarder