Cryptomunt bitcoin zette zondagnacht een nieuw koersrecord neer op $ 6.330 dollar. Maar dat betekende ook in een ander opzicht een mijlpaal: voor het eerst is de totale waarde van de ruim 16,65 miljoen bitcoin in omloop meer dan 100 miljard dollar.

Een bizar hoog bedrag: volgens sommigen een financiële zeepbel van ongekende proporties; anderen denken dat bitcoin slechts aan het begin staat van een jarenlange opmars.

Lees in dit verband ook dit verhaal over het gevaar dat bitcoin implodeert en dit verhaal over de kansen die techmiljardair Peter Thiel ziet voor bitcoin.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

Om de waarde van de bitcoinmarkt in perspectief te plaatsen volgen hieronder vijf vergelijkingen: wie of wat kun je zoal kopen met 100 miljard dollar?


1. Zes tot zeven procent van alle dollars of euro's in omloop

valutarisico, beleggen, dollar, euro

Volgens de Amerikaanse Federal Reserve was het aantal dollars in omloop (biljetten en muntgeld) per 20 september 2017 ongeveer 1.580 miljard dollar. De dollarwaarde van alle bitcoins is ongeveer 6 procent van dat bedrag.

Uit data van de ECB blijkt dat er in september ongeveer 1.170 miljard euro in de vorm van bankbiljetten en munten in omloop was - de marktwaarde van alle bitcoin is ongeveer 7 procent van dat bedrag.


2.Shoppen op de beurs: ING, ABN Amro en ASR

Met de waarde van alle bitcoin kun je op de beurs de banken ING en ABN Amro kopen, en dan heb je nog pakweg 9 miljard euro over om bijvoorbeeld een middelgrote verzekeraar als ASR erbij te doen.


3.Marokko of Ecuador

Foto: EPA

Honderd miljard dollar? Dat staat min of meer gelijk aan het nationaal inkomen van landen als Marokko, Ecuador en Angola.


4.Een honderdste van al het gedolven goud

goud, prijs

De dollarwaarde van al het gedolven goud op wereld is volgens de site Onlygold.com ongeveer 7.730 miljard dollar. De waarde van de bitcoinmarkt is 1,3 procent van dat bedrag.


5.Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld

jeff bezos amazon rijkste man op aarde bill gates forbes

Sinds afgelopen week is Amazon-oprichter Jeff Bezos de rijkste man ter wereld, met een geschat van vermogen van 93,8 miljard dollar. Met alle bitcoin bij elkaar kun je het vermogen van Bezos dus net 'kopen'.

Lees ook Miljardairs kopen sportclubs om hele andere redenen dan vroeger