Een forse tegenvaller voor biotechbedrijf Galapagos.

Het onderzoek naar een medicijn tegen longfibrose is gestaakt, vanwege ongunstige uitkomsten van klinische studies.

Op de Amsterdamse beurs raakte Galapagos woensdag en donderdag een kwart van zijn waarde kwijt.

Biotechnologiebedrijf Galapagos heeft samen met partner Gilead Sciences een studie naar een middel tegen longfibrose (IPF) stopgezet. Dit doet het bedrijf op advies van een onafhankelijk comité.

Volgens het IDMC is er sprake van een “ongunstige balans” tussen werkzaamheid en veiligheid.

Na het nieuws kelderde het aandeel van AEX-fonds Galapagos woensdag met 18 procent op het Damrak. Donderdag zette de daling voort. Het aandeel is in twee dagen tijd van een niveau van 93 euro naar ongeveer 69 euro gedaald, een verlies van 25 procent.

Het ISABELA Fase 3-programma bestaat uit twee klinische studies waar gezamenlijk 1.500 IPF-patiënten aan zouden gaan deelnemen. Galapagos zegt in een reactie enorm teleurgesteld te zijn dat het bedrijf geen nieuw medicijn heeft kunnen ontwikkelen voor de patiënten met deze ziekte. De stopzetting geldt voor alle studies met de experimentele autotaxine-remmer ziritaxestat.

Longfibrose is een zeldzame, chronische ziekte van de longen. Bij longfibrose kunnen de longen niet meer voldoende zuurstof opnemen en koolstofdioxide uitscheiden. Het tekort aan zuurstof en de kleinere longinhoud hebben benauwdheid en kortademigheid tot gevolg. Er zijn in Nederland zo’n 3.200 mensen met de diagnose longfibrose.

Samenwerking tussen Galapagos en Gilead Sciences

Galapagos sloot medio 2019 een megadeal Gilead Sciences. Het Amerikaanse farmaconcern kocht toen inzage en toegang tot de huidige en toekomstige onderzoeks- en klinische programma's van de onderneming. Ook vergrootte Gilead zijn aandelenbelang in Galagapos.

Gilead betaalde 'upfront' bijna 4 miljard dollar en investeerde 1,1 miljard dollar in aandelen Galapagos. Daarmee verkreeg Gilead Sciences in totaal een belang van 22 procent in Galagapos.

In augustus 2020 had Galagapos een tegenslag met het reumamiddel filgotinib. Dat is in de huidige vorm nog niet klaar voor goedkeuring in de Verenigde Staten, oordeelde de Amerikaanse waakhond Food and Drug Administration (FDA). 

Gilead is de vergunninghouder voor filgotinib in de Verenigde Staten en verantwoordelijk voor potentiële verkopen aldaar. 

LEES OOK: Zo snel ben je aan de beurt voor het coronavaccin – inenten gaat van oud naar jong per leeftijdsgroepen van 5 jaar