• Cryptobeurs Binance wordt door het Amerikaanse ministerie van Justitie en de belastingdienst onder de loep genomen.
  • Het grootste cryptoplatform ter wereld wordt verdacht van belastingontduiking en het meewerken aan het witwassen van geld.
  • Eind vorige maand kwam het platform al in het vizier van Europese financiële waakhonden.

Cryptobeurs Binance wordt in de Verenigde Staten onderzocht door het ministerie van Justitie en de belastingdienst. Het bedrijf wordt verdacht van belastingontduiking en het meewerken aan het witwassen van geld.

De VS zijn de laatste tijd bezig om het toezicht op bedrijven die zich met de handel in digitale munten bezighouden aan te scherpen. Die markt is nu nog vrijwel volledig ongereguleerd.

Binance heeft de afgelopen 24 uur 67,5 miljard dollar aan transacties verwerkt. Daarmee is het verreweg de grootste cryptobeurs.

Binance doet er alles aan om onder toezicht uit te komen. Zo is het bedrijf officieel gevestigd op de Kaaimaneilanden. Er is een kantoor in Singapore, maar het bedrijf heeft geen officieel hoofdkantoor.

Volgens oprichter Changpeng Zhao is dat omdat het bedrijf decentraal werkt, net als de cryptomunten waar het in handelt.

Blockchainonderzoek Chainalysis stelde vorig jaar dat er meer crimineel geld via Binance liep dan via enig ander cryptoplatform.

Binance liet naar aanleiding van het onderzoek weten "samen te werken met overheden en onze juridische verantwoordelijkheden zeer serieus te nemen".

Eind vorige maand kwam het platform al in het vizier van Europese financiële waakhonden. Zo zijn het Britse FCA en het Duitse BaFin onderzoeken gestart naar de tokenversies van aandelen die Binance aanbiedt.

LEES OOK: De baas van Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, legt uit waarom zijn vermogen vooral in bitcoin en binance coin zit