• Bedrijven van Bill Gates en Warren Buffett hebben de staat Wyoming uitgekozen om hun eerste geavanceerde kerncentrale te gaan bouwen.
  • Gates zegt dat hun natrium-kernreactor beter zal presteren en veiliger en goedkoper is dan een traditionele kerncentrale.
  • Als de reactor eenmaal in gebruik is, zal hij genoeg stroom leveren voor 400.000 huishoudens.

Miljardairsvrienden Bill Gates en Warren Buffett gaan een hypermoderne kerncentrale van 1 miljard dollar bouwen in Wyoming, heeft de gouverneur van de Amerikaanse staat woensdag aangekondigd.

Het kerncentralebedrijf TerraPower van Gates en het energiebedrijf PacifiCorp van Buffett laten in een persbericht weten dat ze Wyoming hebben uitgekozen voor hun eerste gezamenlijke nucleaire project, genaamd Natrium. Hun geavanceerde kerncentrale komt op het terrein van een oude kolencentrale.

Als de reactor eenmaal in gebruik is, zal hij volgens de bedrijven genoeg stroom leveren voor 400.000 huishoudens.

Geavanceerde natrium-kernreactoren zijn koolstofvrije energiebronnen die een aanvulling kunnen zijn op bestaande wind- en zonne-energie en als milieuvriendelijker worden gezien dan traditionele kernreactoren.

Geavanceerde kernreactoren hebben eenvoudiger ontwerpen die makkelijker te bouwen zijn, zijn efficiënter, goedkoper en veiliger dan reguliere reactoren, stelt de World Nuclear Association.

De kerncentrale kan volgens TerraPower en PacifiCorp op piekmomenten 500 megawatt leveren. TerraPower heeft eerder gezegd dat het project zo'n 1 miljard dollar gaat kosten.

De centrale zal bestaan uit een natriumreactor en tanks van gesmolten zout om energie in op te slaan. "Wij denken dat de natrium-kernreactor een doorbraak zal betekenen voor de energiesector", stelde Bill Gates tijdens een persconferentie.

Kerncentrale levert banen op in Wyoming

Wyoming is de staat die de meeste kolen produceert in de VS. Volgens Gates is Wyoming "al meer dan een eeuw een leider op het gebied van energie en we hopen dat onze investering Wyoming in staat stelt nog decennialang leidend te blijven", zegt de medeoprichter van Microsoft.

"Dit is de snelste en duidelijkste route om CO2-neutraal te worden", zei gouverneur Mark Gordon tijdens de persconferentie. "Kernenergie is een belangrijk onderdeel van mijn overkoepelende energiestrategie."

Gordon tweette dat de kernreactie 'on-demand' energie kan leveren, de CO2-uitstoot terugdringt en honderden goedbetaalde banen in de bouw en uitvoering oplevert.

Het 15 jaar geleden door Gates opgerichte TerraPower kreeg een subsidie van 80 miljoen dollar van het Amerikaanse ministerie van Energie om het Natrium-project op te starten. Het ministerie heeft volgens TerraPower beloofd de komende jaren met extra subsidies te komen.

LEES OOK: Kernenergie straks net zo goedkoop als zon en wind – VVD wil politiek taboe doorbreken en vanaf 2025 zo’n 3 tot 10 kerncentrales bouwen in Nederland