De Nederlandse ontwerper van superjachten Sinot Yacht Architecture & Design uit Eemnes ontkent dat Microsoft-oprichter Bill Gates een exemplaar heeft besteld van het eerste superjacht op waterstof.

Afgelopen weekend meldde The Sunday Telegraph dat Gates voor een bedrag van 500 miljoen pond, omgerekend 588 miljoen euro, een exemplaar zou hebben bersteld van de Aqua, een superjacht dat op waterstof wordt aangedreven. In 2024 zou dit model moeten worden afgeleverd. Maar in een persverklaring stelt Sinot maandag dat dit feitelijk onjuist is.

“Het waterstof-concept Aqua is op geen enkele manier gelieerd aan de heer Gates. Sinot heeft geen zakelijke relatie met de heer Gates. Aqua is een concept in ontwikkeing en is niet verkocht aan de heer Gates.”

Op de Monaco Yacht Show werd enkele maanden geleden een conceptversie gepresenteerd van het 112 meter lange superjacht, meldde zakenblad Forbes afgelopen oktober. In Monaco werd een miniatuurmodel van 2 meter lang getoond van de Aqua.

Sinot wilde met het ontwerp laten zien dat de jachtindustrie een nieuwe innovatieve weg is ingeslagen. De Aqua is het eerste superjacht worden dat vaart op vloeibare waterstof met behulp van brandstofceltechnologie. Het enige restproduct is water.

Het systeem draait op twee vacuümtanks van elk 28 ton waarin de vloeibare waterstof wordt opgeslagen bij een temperatuur van minus 253 graden Celsius. Behalve de hypermoderne technologie heeft het jacht ook een prachtig design en geweldige voorzieningen.

Bekijk hieronder hoe de Aqua eruit komt te zien en daarmee de toekomst van moderne superjachten.


Aqua is een 112 meter lang jacht dat volledig op waterstof zal varen en een topsnelheid van 17 knopen kan bereiken. Het superjacht heeft een bereik van 3.750 zeemijl (bijna 7.000 kilometer).

Foto: Sinot

Bron: Sinot


De technologie is afhankelijk van twee vacuümtanks van 28 ton waar het vloeibare waterstof bij een temperatuur van -253 graden Celsius wordt opgeslagen. De tanks zijn zichtbaar door een glazen plaat onderaan een spiraalvormige trap in het midden van het jacht.

Foto: Sinot

Bron: Sinot


Volgens de Nederlandse jachtenbouwer is het futuristische ontwerp bedoeld om de duurzame technologie te koppelen aan de luxueuze uitstraling van een superjacht.

Foto: Sinot

Bron: Sinot


Het team van Sinot Yacht Architecture & Design heeft er vijf maanden over gedaan om Aqua te ontwerpen. "Ons doel was de baanbrekende technologie van vloeibare waterstof en brandstofcellen in een echt superjacht te implementeren en ook in ontwerp en esthetiek baanbrekend te zijn", legt hoofdontwerper Sander Sinot uit in een persbericht.

Foto: Sinot

Bron: Sinot


Het exterieur heeft gebogen lijnen en ramen die verwijzen naar de deining van de zee.

Foto: Sinot

Bron: Sinot


Het superjacht heeft vijf verdiepingen en biedt ruimte aan 14 gasten en 31 bemanningsleden.

Foto: Sinot

Bron: Sinot


Het jacht heeft een masterbedroom, twee VIP-kamers en vier gewone kamers. Allemaal hebben ze ramen van de grond tot het plafond. De minimalistische inrichting doet Japans aan.

Foto: Sinot

Bron: Sinot


Op het bovendek is een zwembad met volop ruimte voor ontspanning.

Foto: Sinot

Bron: Sinot


Binnen is een complete eetzaal voor 14 personen.

Foto: Sinot

Bron: Sinot


Het superjacht herbergt ook een groot health- en wellnesscentrum met een gym, een watermassageruimte en een yoga-studio.

Foto: Sinot

Bron: Sinot


En omdat eigenaren van superjachten van speeltjes houden, zal de Aqua ruimte hebben voor twee sloepen van zo'n 10 meter lang en drie jetski's.

Foto: Sinot

Bron: Sinot


Lees meer over superjachten: