Stadsbrouwerij De Kromme Jat uit Groningen, de Muifelbrouwerij te Berghem of Brouwerij De Snaterende Arend in Amsterdam: het is zomaar een greep uit een van de velen microbrouwerijen die Nederland rijk is.

In 11 jaar tijd is het aantal speciaalbier-brouwers verdrievoudigd. Telde het Nederlandse brouwersgilde in 2003 nog maar 64 brouwerijen, dit jaar zijn dat er al 220.

Dat blijkt uit cijfers van het Klein Brouwerij Collectief (KBC), het grootste samenwerkingsverband van bierbrouwerijen in Nederland. “Speciaalbier is echt booming”, zegt voorzitter Constant Keinemans.

Van de 220 microbrouwerijen openden een kleine 60 brouwers hun deuren het afgelopen jaar. Ook in de toekomst voorziet Keinemans een groei: “Men is gewoon nog steeds op zoek naar iets speciaals.”

De woordvoerder van Pint, een vereniging voor bierliefhebbers, bevestigt dat beeld. “Speciaalbieren beginnen in zekere zin hipper te worden”, stelde de zegsman. “Er wordt niet meer gedronken uit de amsterdammertjes of de fluitjes. Het zijn speciale, bijna wijnachtige glazen.”

Streekgebonden bieren

Veel brouwerij-eigenaren zijn hobbyisten en verspreiden hun producten alleen in de regio, misschien wel dé kracht achter het succes. "Veel hobbybrouwers zijn thuis begonnen. Als het bier in de smaak valt, wordt er vaak verder gekeken en starten zij een kleine brouwerij'', zei Keinemans.

"Ze beginnen dan vaak met een of twee mensen. Als het dan positief uitpakt, zoals bij de Jopen brouwerij uit Haarlem of brouwerij 't IJ uit Amsterdam, dan kan het personeelsbestand snel groeien."

"Dat het meestal streekgebonden is, maakt het extra leuk", voegt de woordvoerder van Pint eraan toe. "Dan kun je de bieren alleen maar krijgen bij de lokale slijterij en in twee of drie kroegen. Dat maakt het speciaalbier extra speciaal.''

Drinken als beleving

Ook de vele soorten maken het volgens de zegsman bijzonder. "Zoete, fruitige, stevige of rokerige bieren, er is ontzettend veel variatie. Iedereen zijn smaak zit er wel tussen.''

Ondanks de vele soorten bieren, is doorzakken met een bokaal speciaalbier er niet bij. "Je drinkt vaak een glas of twee. Het is een vorm van beleving'', besluit de woordvoerder van Pint. "Er wordt niet meer gedronken om te drinken.''

LEES OOK: Het ideale biertje heeft 15,9 procent schuim