• De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn voorganger Donald Trump verantwoordelijk voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.
  • In een toespraak die Biden donderdag houdt, zegt hij de bestorming te zien “als een tragische climax van wat de vier jaren van Trumps presidentschap het land hebben aangedaan.”
  • Een meerderheid van de Republikeinen denkt nog steeds dat er verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden.
  • Lees ook: VS kan in 2030 zijn vervallen tot een dictatuur, met Trump als wegbereider, waarschuwt Canadese politicoloog

President Joe Biden legt donderdag in een speech alle verantwoordelijkheid “voor de chaos van 6 januari” uitsluitend bij zijn voorganger Donald Trump.

Het is dan een jaar geleden dat een boze menigte het Capitool bestormde, in een poging de verkiezingswinst van Biden ongedaan te maken. Een paar kilometer verderop in Washington had toenmalig president Trump net opnieuw beklemtoond dat “de verkiezingen waren gestolen”.

Biden zegt in zijn toespraak de bestorming van 6 januari 2021 te zien “als een tragische climax van wat de vier jaren van Trumps presidentschap het land hebben aangedaan”. Trump betwist nog steeds de uitslag. Volgens een woordvoerder van Biden zal hij “met kracht de leugen die de voormalige president verspreidt om het volk te misleiden weerspreken”.

Biden kreeg destijds in de omstreden verkiezingen meer dan 81 miljoen stemmen, bijna 20 miljoen meer dan Trump vier jaar eerder en circa 15 miljoen meer dan zijn partijgenoot Barack Obama nog vier jaar eerder.

Trump ontkent verantwoordelijkheid voor bestorming Capitool

Trump bestrijdt dat hij verantwoordelijk is voor de bestorming van het parlementsgebouw in Washington. Hij stelt dat het onderzoek naar de gebeurtenissen door het overwegend Democratische Huis van Afgevaardigden niet uit is op waarheidsvinding, maar enkel op beschadiging van zijn status als ex-president en voorman van de Republikeinen.

Een meerderheid van de Republikeinen denkt nog steeds dat er verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden.

Minister van Justitie Merrick Garland zei woensdag in een toespraak dat tot dusver meer dan 725 mensen worden vervolgd voor hun betrokkenheid bij de bestorming, variërend van het aanvallen van de politie tot samenzwering. Van hen hebben er zo’n 165 schuld bekend en zijn er inmiddels minstens 70 veroordeeld. Het gaat bijvoorbeeld om leden van de extremistische militie Oath Keepers.

Bekijk ook: Een jaar later: Opstand in het Capitool – waar zijn ze nu?

De bewindsman noemde Trump of anderen niet bij naam, maar zei wel dat mensen die verantwoordelijk zijn voor "de aanval op onze democratie" strafrechtelijk zullen worden vervolgd. "We zullen de feiten volgen, waar ze ook naartoe leiden."

LEES OOK: Ivanka Trump en Donald Trump junior gedagvaard in fraudeonderzoek naar het vastgoedbedrijf van hun vader