• Volgens Oekraïne heeft Rusland zeker 100.000 militairen aan de grens tussen de twee landen gestationeerd.
  • De mobilisaties zouden kunnen duiden op een aankomende invasie.
  • Rusland zelf ontkent van plan te zijn Oekraïne aan te vallen.
  • Lees ook: ‘Rusland bereidt aanval op Oekraïne voor’

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn zorgen uitgesproken over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. In een video-overleg van bijna twee uur waarschuwde hij Rusland voor “harde economische en andere maatregelen” als het tot gewelddadigheden komt, aldus het Witte Huis in een verklaring.

Biden herhaalde ook de Amerikaanse steun voor de territoriale integriteit van het Russische buurland Oekraïne, waar pro-Russische rebellen een groot gebied controleren. Hij riep Poetin op om via diplomatieke middelen de spanning te verminderen. Volgens het Witte Huis zouden beide wereldleiders hun medewerkers opdracht hebben gegeven hieraan te werken.

Biden had al aangekondigd dat hij het Poetin “heel moeilijk” zou maken. Moskou ontkent dat er plannen zijn voor een aanval op Oekraïne en hamert op zijn recht om zonder buitenlandse bemoeienis troepen in eigen land in te zetten.

Een bron zei volgens persbureau Reuters dat de sancties de grootste banken van Rusland kunnen treffen en de mogelijkheden van Rusland om zijn geld om te zetten naar andere valuta kunnen belemmeren.

Gasleiding Nord Stream 2 op het spel

Duitsland gaat de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 sluiten wanneer Rusland Oekraïne binnenvalt. Dat hebben ze met de Amerikanen afgesproken, zo hebben Amerikaanse functionarissen aan leden van het Congres verteld. Nord Stream 2 loopt van Rusland naar Duitsland.

De pijpleiding is compleet, maar wacht nog op goedkeuring voor gebruik van de Duitse autoriteiten. Het certificeringsproces werd in november opgeschort vanwege een juridische hindernis.

De goedkeuring van de Duitse toezichthouder is een van de laatste stappen voor de ingebruikname van de pijpleiding die naar verwachting de Russische gaslevering aan Duitsland zal verdubbelen. Door de vertraging is het wel onwaarschijnlijker geworden dat Nord Stream 2 de gastekorten in Europa deze winter kan helpen verlichten.

Washington ziet de pijplijn door de Oostzee als strategisch gevaarlijk. Rusland zou daarmee de Europese energievoorziening kunnen beperken. Bovendien kan Moskou besluiten om bestaande pijplijnen door Oekraïne niet meer te gebruiken en dat land zo onder druk zetten.

Ook de rest van de Europese Unie zal Rusland "stevig" straffen als het Oekraïne of andere buren van de EU blijft koeioneren, waarschuwt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. "We moeten onze samenlevingen en democratieën beschermen" tegen dit soort cynisch "machtsspel", zei ze.

Von der Leyen onderstreepte nog eens dat de EU pal staat voor Oekraïne. Ook al is dat land geen lid van de EU en evenmin van de NAVO. Ze hekelde ook Ruslands "brutale poging om de hervormingsgezinde regering van Moldavië te intimideren" door in deze dure tijden met de gaskraan te spelen.

"De EU zal passend reageren op verdere agressie", dreigde Von der Leyen in een toespraak voor de ambassadeurs van de unie. Door "bestaande sancties robuust op te schalen en uit te breiden", maar ook met extra strafmaatregelen.

Mogelijke invasie Oekraïne

Oekraïne heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat Rusland zich lijkt voor te bereiden op een invasie. De Amerikaanse inlichtingendienst heeft soortgelijke waarschuwingen geuit.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei eind november dat hij over inlichtingen beschikte dat een groep Russen en Oekraïners van plan was op korte termijn een staatsgreep te plegen, meldde Reuters destijds.

Het hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst zei vorige maand tegen de Military Times dat Rusland circa 100.000 manschappen aan de grens heeft gestationeerd, waar het Oekraïense ministerie van Defensie waarschuwde dat Rusland zich klaarmaakt voor een mogelijke aanval.

De VS waarschuwde zijn bondgenoten vorige maand dat Rusland in de komende maanden zou kunnen besluiten Oekraïne binnen te vallen, meldde Bloomberg.

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zou Rusland van plan zijn begin volgend jaar met 175.000 man binnen te vallen, aldus The Washington Post, die zich beroept op Amerikaanse functionarissen en een inlichtingendocumenten.

Experts zeiden afgelopen maand tegen Insider dat een Russische invasie van Oekraïne een "zeer reële mogelijkheid" is. Rusland heeft alle plannen om Oekraïne binnen te vallen ontkend.

Op maandag had Biden een gesprek met de leiders van Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië over de mogelijke actie van Rusland en strategieën om het land ervan te overtuigen niet binnen te vallen.

LEES OOK: Nu het poolijs smelt, ruikt Rusland kansen – dit zijn Poetins plannen met de Noordpool