De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag een overleg met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden, bevestigt het Kremlin zaterdag. De staatshoofden spreken elkaar over de opgelopen spanningen rond Oekraïne.

Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar de buurstaat binnen te vallen, maar Moskou ontkent dat er plannen zijn voor een aanval.

Biden heeft eerder tegen verslaggevers gezegd dat hij tijdens het gesprek een “lange discussie” verwacht en hij het Poetin “heel moeilijk” gaat maken “om door te gaan en te doen waar mensen bang voor zijn”. Zijn regering heeft de Russen al gewaarschuwd voor “serieuze gevolgen” als ze hun buurland binnenvallen.

Op dit moment zouden zo’n 70.000 Russische soldaten zich nabij de grens met Oekraïne bevinden, maar de Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten volgens The Washington Post dat het aantal zal worden opgeschaald naar 175.000. De komende tijd verwachten de Amerikanen dat Rusland met troepen blijft schuiven “om bedoelingen te verdoezelen en onzekerheid te creëren”.

Moskou heeft al meermaals ontkend dat er plannen zijn voor een aanval en blijft ook herhalen dat Rusland het recht heeft om zonder buitenlandse bemoeienis troepen in eigen land in te zetten. Die uitspraken stellen de Oekraïners en andere landen echter niet gerust. Door de troepenopbouw zijn de spanningen na een periode van relatieve rust weer flink toegenomen.

De Verenigde Staten zeggen met Europese bondgenoten samen te werken om een aanval te voorkomen. Poetin heeft het Westen en Kiev gewaarschuwd over het passeren van een "rode lijn" met militaire activiteiten in Oekraïne. Daarop reageerde Biden dat hij "van niemand rode lijnen zal accepteren".

Oekraïne en Rusland zijn in een conflict verwikkeld sinds de Russen in 2014 de Krim annexeerden. Pro-Russische separatisten, gesteund door Rusland, vechten in het oosten van Oekraïne tegen het regeringsleger van president Volodimir Zelenski. Bij de oorlog zijn meer dan 13.000 doden gevallen.

LEES OOK: Een Russische invasie van Oekraïne is een ‘reële mogelijkheid’, zeggen Amerikaanse veiligheidsexperts