De Amerikaanse president Joe Biden heeft opgeroepen tot een verdrievoudiging van de invoerheffingen op Chinees staal en aluminium. Daarmee volgt Biden dezelfde lijn als voormalig president Donald Trump ten aanzien van invoerheffing op goederen uit China.

Biden zei dat de staalproductie in China wordt gesteund door staatsfondsen, waardoor de grondstof goedkoop aan de VS kan worden verkocht. Hij wil een belangrijk tarief op Chinees staal en aluminium verhogen van 7,5 procent naar 25 procent.

Trump zei in februari dat hij tarieven van meer dan 60 procent zou heffen op Chinese goederen als hij in november opnieuw tot president wordt verkozen.

De krachtmeting over de aanpak van China, tussen de twee presidentskandidaten, zal dit verkiezingsjaar waarschijnlijk heviger worden.

China exporteert meeste staal sinds 2016

China exporteert nu meer staal dan tien jaar geleden, toen het land werd beschuldigd van het overspoelen van de wereldmarkt met de grondstof.

In maart dit jaar exporteerde China wereldwijd bijna 10 miljoen ton staal - ongeveer 25 procent meer dan een jaar eerder en de grootst hoeveelheid sinds 2016, volgens een analyse van Bloomberg.

De stijging van de export volgde op een inzinking in China's vastgoedsector, die de vraag naar bouwmateriaal heeft doen teruglopen.

"Staal, cement en bouwmachines zijn enkele van de zwaarst getroffen sectoren, met overcapaciteit als gevolg van een structurele inkrimping van de vraag", schrijft Chim Lee, een China-analist van de Economist Intelligence Unit (EIU).

De VS is echter geen grote importeur van Chinees staal, dus het dreigement van Biden is vooral symbolisch. "Ik wil eerlijke concurrentie met China, geen conflict. We zijn in een sterkere positie om de economische concurrentie van de 21e eeuw met China of wie dan ook te winnen", zei Biden vorige week.

Spanningen tussen VS en China gaan hoog oplopen in verkiezingsjaar

Beijing reageerde afwijzend op de kritiek van Biden op China en beschuldigde de VS van stemmingsmakerij. Lin Jian, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, zei vrijdag op een persconferentie dat de opmerkingen van de Amerikaanse president "vergezocht" waren.

Lin voegde eraan toe dat de Chinese staalsector gericht is op het voldoen aan de binnenlandse vraag en geen exportgerichte subsidies ontvangt. Hij beschuldigde de VS ook van een "dubbele standaard" voor het invoeren van binnenlandse subsidies en voor het gebruik van exportcontroles onder het mom van nationale veiligheid.

"We dringen er bij de VS op aan om voorzichtig te zijn met hun woorden en daden, te stoppen met het  creëren van issues rondom China in het verkiezingsjaar, niet langer handelskwesties tot veiligheidskwesties te verklaren, extra tarieven voor China op te heffen en geen nieuwe in te voeren", zei Lin.

Toch heeft de huidige golf van staalexport van China sommige landen al schrik aangejaagd, waaronder Chili en Brazilië, die respectievelijk hoge tijdelijke tarieven en importquota hebben ingesteld op de grondstof.

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen hekelde eerder deze maand de overproductie van China en zei dat het probleem verder gaat dan alleen de VS. "China is nu gewoon te groot voor de rest van de wereld om deze enorme capaciteit aan output te absorberen", zei Yellen tijdens haar bezoek aan het land.

Met de Amerikaanse verkiezingen in het vooruitzicht en de Chinese economie in een pijnlijke overgang, wordt het een moeilijk jaar voor de handelsbetrekkingen. "De handelsspanningen met betrekking tot staal en bouwmachines zullen hoog zijn in 2024", schreef Lee van de EIU.

LEES OOK: VS kritisch over ‘dumping’ door China van zonnepanelen en elektrische auto’s – Duits steunplan voor eigen zonne-industrie opgeschort