De Amerikaanse president Joe Biden heeft een dringend beroep gedaan op de Chinese president Xi Jinping om geen steun te verlenen aan Rusland bij de oorlog in Oekraïne.

De Russische invasie verloopt moeizaam en het Russische leger lijkt steeds vaker over te gaan tot bombardementen waarbij burgerdoelen niet worden ontzien.

De Chinese president Xi Jinping heeft in het telefoongesprek met Biden gezegd dat een conflict zoals de oorlog in Oekraïne nadelig is voor alle betrokken partijen. Vrede en veiligheid zijn volgens de Chinese leider belangrijk voor de internationale gemeenschap. “De crisis in Oekraïne is iets dat we niet willen zien.”

Het telefoongesprek duurde bijna twee uur. Xi zei ook tegen Biden dat de onderlinge relatie niet kan uitmonden in een confrontatie en dat de landen er samen alles aan moeten doen om de verhoudingen weer op “het juiste pad” te krijgen.

De sfeer tussen de landen is al langere tijd gespannen, onder meer door de Chinese weigering het Russische militaire ingrijpen fel te veroordelen en door de Chinese wens om Taiwan in te lijven. De VS steunen juist Oekraïne en willen dat Taiwan een onafhankelijk democratisch bestuurd land blijft.

Poetin houdt speech in Olympisch Stadion nabij Moskou

De Russische president Vladimir Poetin is in het olympische Loezjniki Stadion in het zuidwesten van Moskou verschenen en heeft daar de strijdkrachten geprezen voor hun "speciale militaire operatie" in Oekraïne. Hij verscheen tijdens een concert in het stadion voor de viering van de achtste verjaardag van wat de Russen de hereniging van de Krim met Rusland noemen.

De toespraak van Poetin werd in de uitzending van de staatstelevisie enige tijd onderbroken, volgens het Kremlin als gevolg van een technische storing. In plaats van Poetin waren er plotseling artiesten te zien. Even later verscheen Poetin weer in beeld en werd de hele speech uitgezonden. Het volle stadion juichte "voor Rusland, voor de overwinning".

Poetin herhaalde zijn standpunt dat de Russische militaire operatie nodig is om volkerenmoord op etnische Russen te voorkomen. Hij hamerde erop dat de pro-Russische Oekraïners in de regio Donbas en andere delen van het zuidoosten van Oekraïne wreed werden vervolgd sinds de machtswisseling in 2014. Toen werd een pro-Russische president in de hoofdstad Kiev afgezet tijdens massale betogingen. Volgens Poetin was het een vooral door de VS aangestuurde staatsgreep.

Het Loezjniki stadion dat destijds Leninstadion heette, werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1980. De Russische regering viert elk jaar de inname van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014.

LEES OOK: Russische oligarch Fridman weet ‘niet meer hoe hij moet leven’: miljardair krijgt plots karige toelage van slechts €3.000 per maand

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl