• De verspreiding van het coronavirus jaagt beleggers wereldwijd schrik aan.
  • De AEX-index is in vijf handelsdagen met 10 procent gedaald.
  • Op Wall Street is de brede S&P 500-index in vier handelsdagen al met meer dan 7,5 procent weggezakt.

Wereldwijd zijn aandelenbeurzen in mineur door de ontwrichtende werking van het coronavirus op economische ketens. In Amsterdam opende de toonaangevende AEX-index woensdag opnieuw lager.

De AEX-index, waarin de 25 belangrijkste Nederlandse beursbedrijven zijn opgenomen, noteerde woensdag opnieuw fors lager op 575 punten. Dat was ruim 1 procent lager dan de dag ervoor.

Sinds vorige week woensdag, toen de AEX op 629 punten sloot, is de hoofdindex gestaag gedaald. Vooral na het weekend is het hard gegaan. Maandag en dinsdag vielen er zware klappen. Per saldo is de AEX-index in vijf handelsdagen met meer dan 8 procent gedaald.

Het aandeel Air France-KLM zette de daling woensdag voort en was met een min van 2,8 procent de grootste daler in de MidKap. De luchtvaartcombinatie heeft in een week tijd ruim 20 procent aan beurswaarde verloren. In Frankfurt zakte Lufthansa 3 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij kondigde maatregelen aan om de kosten te verlagen vanwege de impact van het coronavirus.

Op Wall Street is de brede S&P 500-index is in vier handelsdagen al met meer dan 7,5 procent weggezakt.

Dinsdag sloot de brede S&P 500 op 3128,21 punten, wat neerkomt op een daling met 3 procent. De Dow-Jonesindex eindigde 3,2 procent lager op 27.081,36 punten en technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,8 procent in op 8965,61 punten.

Diverse grote Amerikaanse beursfondsen kwamen met updates over de financiële gevolgen van de epidemie. Zo stelde creditcardbedrijf Mastercard (min 6,7 procent) zijn verwachtingen over de omzetgroei dit kwartaal naar beneden bij, doordat het coronavirus een rem zet op internationale reizen en aanverwante aankopen.

Vliegmaatschappij United Airlines (min 6,5 procent) liet zijn winstdoel los wegens de gekelderde vraag naar tickets voor vluchten naar Azië. En JPMorgan Chase (min 4,5 procent) kwam met beperkingen voor reizen van zijn personeel in Italië.

Lees ook: Het coronavirus is nu ook vastgesteld op Tenerife, in Toscane, Kroatië, Zwitserland en in Tirol – Minister Blok is niet getest na een bezoek aan Iran

Europese beurzen fors lager

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren woensdag tot 1 procent. De hoofdindex in Milaan zakte 0,2 procent. De uitbraak van het nieuwe coronavirus in Italië heeft inmiddels elf mensen het leven gekost.

De euro was 1,0879 dollar waard tegen 1,0877 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 49,45 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 54,31 dollar per vat.