• De Europese beurzen zijn maandag met winst gesloten na het positieve nieuws over het coronavaccin van Moderna.
  • Op Wall Street steeg de Dow Jones-index zelfs naar recordhoogte en is de grens van 3.000 punten in zicht.
  • Grootste winnaar in Amsterdam was Air France-KLM met een winst van bijna 12 procent. Ook elders in Europa en in de VS scoorden luchtvaartmaatschappijen goed.

De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met winst gesloten. De stemming onder beleggers kreeg steun van positief nieuws over een coronavaccin van farmaceut Moderna.

In Amsterdam zat het aandeel Air France-KLM fors in de lift na het nieuws. Ook winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield, onder meer bekend van de grote Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, werd flink meer waard.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent in de plus op 601,67 punten. De MidKap won 2,1 procent tot 876,73 punten. Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,7 procent.

In de MidKap was luchtvaartconcern Air France-KLM de grootste winnaar met een winst van 11,7 procent. Ook andere luchtvaartondernemingen hadden de wind in de rug. Zo steeg IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, in Londen bijna 10 procent. Lufthansa won 6,3 procent in Frankfurt.

Unibail-Rodamco-Westfield (plus 17,6 procent) was koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak. Volgens de Franse krant Le Journal Du Dimanche moet het vastgoedconcern binnenkort mogelijk op zoek naar een nieuwe topman en financieel directeur. De positie van de top van het bedrijf lijkt onhoudbaar geworden doordat de aandeelhouders geen groen licht gaven voor de geplande aandelenemissie ter waarde van 3,5 miljard euro. Vrijdag trad president-commissaris Colin Dyer al terug.

Dow Jones en S&P stijgen naar recordhoogte

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst gesloten, waarmee werd voortgeborduurd op de plussen van voor het weekend.

De toonaangevende Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 stegen naar nieuwe recordniveaus.

Lees ook op Business Insider

De Dow sloot met een plus van 1,6 procent op 29.950,44 punten. De S&P 500 steeg 1,2 procent tot 3626,91 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,6 procent tot 12.013,38 punten.

Het aandeel Moderna kreeg er 9,6 procent bij. Farmaciebedrijf Pfizer, dat ook werkt aan een coronavaccin, verloor juist 3,3 procent.

Luchtvaart- en cruiseaandelen profiteerden van het nieuws. Zo wonnen Delta Air Lines, American Airlines en Southwest Airlines tot 4,5 procent, terwijl Carnival, Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line tot 9,5 procent klommen.

LEES OOK: De baas van farmaceut Moderna denkt dat iedereen in de VS rond juni 2021 gevaccineerd kan worden