• De Dow Jones verloor donderdag 3,6 procent vanwege de zorgen over de economische gevolgen van het nieuwe coronavirus, de bredere S&P 500 daalde 3,4 procent.
  • In Amsterdam sloot de AEX 0,9 procent lager en de Midkap 2,5 procent.
  • Vooral de luchtvaartsector heeft het zwaar. Air France-KLM zag zijn beurswaarde met nog eens 11,3 procent dalen.

De beurs in Amsterdam is donderdag met verliezen de handel uitgegaan. Ook elders in Europa sloten de belangrijkste graadmeters in het rood. Zorgen om de economische gevolgen van het nieuwe coronavirus staken opnieuw de kop op.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,9 procent lager op 552,54 punten. De MidKap daalde 2,5 procent tot 839,49 punten. Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,9 procent. Milaan eindigde 1,8 procent lager.

In Nederland is het aantal vastgestelde coronabesmettingen ruim verdubbeld van 38 naar 82, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdagmiddag bekend. Ook in andere Europese landen verspreidt het virus zich snel. Italië wil met een pakket van miljarden euro’s de economische pijn verzachten en heeft de Europese Unie gevraagd om coulance met de begrotingsregels.

Luchtvaartmaatschappijen kregen het opnieuw zwaar te verduren op de beurzen. Air France-KLM was in de Amsterdamse MidKap de grootste verliezer met een min van 11,3 procent. Concurrent Lufthansa zakte 3,7 procent in Frankfurt. Volgens de internationale brancheorganisatie IATA kost de virusuitbraak Europese luchtvaartbedrijven dit jaar tot bijna 44 miljard dollar aan omzet.

Grote klappen op Wall Street

Ook de aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met grote verliezen de handel uitgegaan, vanwege de zorgen om het nieuwe coronavirus. De epidemie doet zich steeds meer voelen in de Verenigde Staten, wat tot grote onzekerheid op de financiële markten leidt.

De Dow Jones-index sloot 3,6 procent lager op 26.121,28 punten. De brede S&P 500 verloor 3,4 procent tot 3023,94 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 3,1 procent tot 8738,59 punten. De stevige opleving van woensdag, toen de drie graadmeters rond de 4 procent winst boekten, is daarmee voor een groot deel weggevaagd. De opeenvolging van grote pieken en dalen lijkt erop te wijzen dat beleggers niet goed weten wat ze met de coronacrisis moeten aanvangen.

In Californië overleed woensdag voor het eerst een coronapatiënt. Cruisebedrijf Carnival werd ruim 14 procent minder waard, nadat het sterfgeval in verband werd gebracht met een van zijn schepen. Concurrenten Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line verloren respectievelijk 17,1 en 13,4 procent.

Lees ook op Business Insider

Ook luchtvaartmaatschappijen kenden een zware dag. De internationale brancheorganisatie IATA waarschuwde voor miljardenschade voor de sector vanwege het virus. Delta Air Lines werd 7,2 procent lager gezet en American Airlines ging ruim 13,4 procent onderuit.

Uitzender Manpower verloor 6,1 procent. De Britse branchegenoot Page Group meldde de impact te voelen van het nieuwe coronavirus in China, waar veel mensen niet naar hun werk konden.

LEES OOK: Coronacrash op de beurs, is het nu tijd om aandelen te kopen?