• Het wil niet echt vlotten met een eindejaarsrally voor de beurs, maar in een ‘bear market’ is dat niet ongewoon.
  • Aandelen van grote Amerikaanse techreuzen die een jaar geleden de kar trokken, hebben het behoorlijk zwaar.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken de stand van zaken rond Tesla, Amazon, Apple en de technologie gerelateerde Nasdaq-index.

ANALYSE – We lopen zo langzamerhand naar het eind van het jaar en het wil niet echt vlotten met een kerstrally op de beurs. Belangrijk om hierbij te beseffen is dat seizoensinvloeden in een bear market anders kunnen verlopen dan beleggers gewend zijn in tijden van structureel stijgende aandelenkoersen.

De onderstaande grafiek toont dat de positieve eindejaarsinvloeden voornamelijk goed tot uiting komen tijdens zogenaamde bull markets (groene lijn). Aangezien die vaker voorkomen dan bear markets (rode lijn) geldt dat ook voor het gemiddelde van alle jaren (witte lijn).

bron: Top Down Charts
bron: Top Down Charts

Tijdens bear markets, als sprake is van een dalende trend op de aandelenmarkt, lijkt na november het enthousiasme snel weg te ebben. Dit jaar lijken we de ontwikkeling van de rode lijn min of meer te gaan volgen. Niet precies, maar het rijmt aardig.

Daarnaast zien we dat sinds de jaren '90 dit seizoenspatroon gemiddeld meer naar voren wordt getrokken.

In de onderstaande grafiek van de brede S&P 500-index weerspiegelt de donkerblauwe lijn het gemiddelde koersverloop vóór de jaren '90 en de lichtblauwe lijn het gemiddelde koersverloop op 1-maandsbasis sinds de jaren '90.

bron: Goldman Sachs
bron: Goldman Sachs

Sinds 1990 zien we de anticipatie op eindejaarsrally’s ervoor zorgt dat beleggers daar al eerder op voorsorteren. Gevolg is dat in de afgelopen dertig jaar gemiddeld genomen de grootste winst gedurende oktober en november werd gerealiseerd.

Om eventueel te profiteren van een eindejaarsrally is het dus belangrijk om eerst te bepalen of we in een bull market of een bear market zitten en vervolgens rekening te houden met de veranderde seizoensinvloeden.

Drama voor tech: Tesla, Amazon en Apple

Het feit dat we dit jaar in een bear market zijn beland, heeft in 2022 grote gevolgen gehad voor met name groei- en technologiebedrijven. Grote namen en winnaars van vorig jaar krijgen er momenteel flink van langs. Hieronder kijken we in dit verband specifiek naar de aandelen Tesla, Amazon en Apple.

Na een waanzinnig, bijna euforisch 2021 verliep dit jaar niet best, specifiek voor technologiebedrijven die geen winst maken of bedrijven met torenhoge waarderingen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de sterke stijging van de rente dit jaar en de groeivertraging van de economie. Vooral bedrijven die pas verder in de toekomst winst maken en bedrijven met hoge waarderingen op de beurs zijn kwetsbaar voor hogere rentes.

Een actueel voorbeeld is Tesla. Dit aandeel heeft sinds het hoogtepunt van eind 2021 zo’n grofweg 65 procent aan waarde verloren. De hogere rente en toenemende concurrentie van andere automerken die met eigen elektrische modellen op de markt komen, drukte in eerste instantie de enorm hoge waardering van het bedrijf.

Maar daar kwam dit jaar nog een extra schepje bovenop toen eigenaar Elon Musk socialmediabedrijf Twitter overnam. Dat was geen goedkope overname. Musk moest zelfs aandelen Tesla verkopen om de overname van Twitter te kunnen financieren. Ook het feit dat Musk continu de aandacht opzoekt in de media helpt niet.

Zelfs na de zware koersdaling van dit jaar is Tesla nog steeds vele malen hoger gewaardeerd dan traditionele autobedrijven. Het is dus de vraag wat een redelijke waardering is voor de fabrikant van elektrische auto's, nu de extreme groei achter de rug lijkt.

De consensus van analisten voor het koersdoel van Tesla ligt tussen de 24 dollar en 436 dollar, volgens Yahoo Finance. Over verschillen gesproken! Het komende jaar kan daarom ook voor Tesla wellicht het jaar van de waarheid worden.

Wij zijn niet zo van het opvangen van vallende messen en doen dat dus ook nu niet. Kijkend naar de koersgrafiek van Tesla hieronder zie je een duikvlucht die slechts een vervolg vormt op de eerdere halvering. Voor de beeldvorming: linksonder in de grafiek zie je het koersniveau ten tijde van de uitbreken van de coronapandemie begin 2020.

Tesla noteert momenteel rond de 122 dollar per aandeel. Waarom niet onder de 100 dollar dan?

Een ander voorbeeld is Amazon. Dit aandeel heeft sinds het hoogtepunt van eind 2021grofweg 55 procent aan waarde verloren. De hogere rente en haperende groeimotor drukten ook hier in eerste instantie de enorme hoge waardering van het bedrijf.

Intussen zijn ook de financiële resultaten slecht. Amazon stevent dit jaar op een verlies af, terwijl de techreus in 2020 en 2021 bij elkaar een winst van bijna $ 55 miljard behaalde.

De omzetgroei is dit jaar enorm vertraagd vergeleken met het groeitempo tijdens de coronapandemie. Amazon is inmiddels begonnen met het verlagen van de kosten en snijdt in het personeelsbestand na jaren van fenomenale groei. Een pijnpunt is ook de investering in de elektrische startup Rivian, nu bijna alle nieuwkomers op de markt voor elektrische auto's er flink van langs krijgen.

Ook Amazon heeft nog een gigantisch hoge waardering, waarbij wel opgemerkt moet worden dat de activiteiten rond de clouddiensten van Amazon Web Services imposante resultaten blijven opleveren.

Maar voor Amazon geldt evengoed dat we dit vallende mes aan ons voorbij laten gaan. De onderstaande koersgrafiek toont vergeleken met Tesla een minder grote stijging en daarop volgende daling tussen begin 2020 en eind dit jaar. Ook het aandeel Amazon is echter terug bij het niveau van het begin van de coronapandemie.

Wat opvalt is dat het 50-daags voortschrijdend koersgemiddelde (groene lijn) al tijden ruim onder het 200-daags koersgemiddelde noteert. Dalende trend dus.

Ten slotte het boegbeeld van de techsesctor: Apple. Dit aandeel is sinds het meest recente hoogtepunt van afgelopen zomer iets minder dan 25 procent gedaald. Dat valt relatief gezien mee. Wij hebben dan ook de meeste fiducie in het herstelvermogen van Apple, gelet op de diversiteit aan inkomsten en producten.

Apple had dit jaar natuurlijk veel last van toeleveringsproblemen en met de geleidelijke heropening van China voorzien we op dit vlak minder obstakels. Maar is het nu tijd om het aandeel Apple op te pikken?

Gelet op het beeld bij andere grote techbedrijven lijkt voorzichtigheid geboden. Ook bij Apple noteert het 50-daags voortschrijdend koersgemiddelde (groene lijn) momenteel onder het 200-daags koersgemiddelde (rode lijn). Dat geeft nog geen vertrouwen.

Gaat de Nasdaq op het dieptepunt het jaar uit?

Ten slotte werpen wij een blik op de technologie gerelateerde Nasdaq Composite-index, die hard op weg is om de bodems van eerder dit jaar te testen. Of het daarbij blijft is voorlopig de vraag.

Het cruciale niveau voor de Nasdaq ligt telkens bij de 10.000 punten. Gelet op de ontwikkelingen op geopolitiek vlak, de rentemarkten en de vooruitzichten voor aandelen moet je er niet op rekenen dat het snel beter wordt.

Fijne kerstdagen voor nu, volgende week een uitgebreide vooruitblik op 2023 als klap op de vuurpijl.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.