• Bedrijven proberen hun kaspositie veilig te stellen om door de coronacrisis te komen.
  • Tal van beursgenoteerde ondernemingen kondigen aan het dividend voor aandeelhouders te schrappen.
  • Onder meer ABN Amro, ING, Rabobank, Heijmans en Accell keren voorlopig geen dividend uit.
  • Chipmachinefabrikant ASML stopt in het tweede kwartaal met de inkoop van eigen aandelen.

De coronacrisis zorg ervoor dat bedrijven massaal op de rem trappen. Prioriteit nummer één is de kaspositie: er moet voldoende cash zijn om de crisis door te komen, vanwege het wegvallen van omzet op de korte termijn.

Eén van de manieren om cash binnen een bedrijf te houden is het schrappen van dividenduitkeringen voor aandeelhouders. Beursgenoteerde bedrijven doen dit momenteel op grote schaal.

Ook het inkopen van eigen aandelen is minder populair, want dat betekent eveneens dat een bedrijf kasgeld inzet ten bate van aandeelhouders, terwijl dat wellicht beter in de onderneming kan blijven.

Hieronder een overzicht van recente aankondigingen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven over de impact van de coronacrisis, het dividend en de inkoop van eigen aandelen:

ASML: geen inkoop eigen aandelen in tweede kwartaal

ASML stelt dat er tot dusver een beperkte impact is van het virus op de productiecapaciteit en dat er nog geen sprake is van een afzwakkende vraag bij klanten. Maar het technologiebedrijf wordt wel geconfronteerd met bijvoorbeeld vertragingen bij verschepingen van chipmachinesystemen naar China. Dat heeft tot gevolg dat inkomsten opschuiven naar later dit jaar. Het concern rekent voor het eerste kwartaal op een omzet van 2,4 miljard tot 2,5 miljard euro.

Het bedrijf zal vanwege de onzekerheid rond de uitbraak geen eigen aandelen inkopen in het tweede kwartaal. ASML zegt de ontwikkelingen nauwlettend te blijven volgen en met meer details te komen bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal op 15 april.

Banken: geen dividend bij ING, ABN Amro en Rabobank

 ING schrapt zijn dividend vanwege de coronacrisis. De bank volgt daarmee de aanbeveling van de Europese Centrale Bank (ECB) op. De ECB vroeg banken in de eurozone vrijdag om voorlopig geen dividend uit te keren aan aandeelhouders zolang de coronapandemie blijft duren.

ING zegt dat het besluit tot minstens 1 oktober zal gelden.

"Dit zijn buitengewone tijden voor ons allemaal. We zijn goed gekapitaliseerd en gefinancierd en we willen aandeelhouders graag een aantrekkelijk rendement bieden. Maar nu is het verstandig om de aanbevelingen van de ECB rond dividend voor Europese banken op te volgen", aldus topman Ralph Hamers van ING.

Ook Rabobank keert voorlopig geen dividend uit. De Rabobank meldde zondagavond in maart, juni en september 2020 geen uitkeringen te doen op de Rabobank certificaten. Pas in oktober 2020 zou weer dividend kunnen worden uitgekeerd.

Rabobank Certificaten zijn strikt genomen geen aandelen, maar vormen wel een beleggingsinstrument dat aan de beurs is genoteerd.

Lees hier meer over de werking van Rabocertificaten

"Het is onze prioriteit, samen met het bankwezen, de overheid, toezichthouders en andere belanghebbenden, om onze klanten, die zo zwaar worden getroffen door de corona-pandemie, te ondersteunen door hen verschillende mogelijkheden te bieden voor tijdelijke financiële hulp. Als coöperatieve bank willen en kunnen we deel uitmaken van de oplossing en onze klanten door deze crisis heen helpen", stelt financieel directeur Bas Brouwers.

ABN AMRO verwacht het eerste kwartaal van dit jaar met een verlies af te sluiten, meldde het bedrijf in een verklaring. Da bank zal tot 1 oktober dit jaar geen dividend uitkeren of eigen aandelen inkopen. Die maatregel is bedoeld om door de coronacrisis heen te komen.

Het verlies van ABN AMRO in de meetperiode komt niet geheel als een verrassing. Eerder meldde de bank dat het in het eerste kwartaal van dit jaar een eenmalig verlies van ongeveer 200 miljoen dollar (183 miljoen euro) zal boeken. Dit vanwege problemen bij zijn clearingsbank in de Verenigde Staten.

Bouwsector: geen dividend bij Heijmans en Arcadis

Bouwer Heijmans keert vanwege de coronacrisis geen dividend uit over boekjaar 2019. Volgens de beursgenoteerde onderneming is de impact van de crisis op de resultaten dit jaar ongewis. Met het oog op de onduidelijke vooruitzichten is het eerdere voorstel ingetrokken.

Het intrekken van het dividendvoorstel is volgens topman Ton Hillen geen fijne maatregel. "Juist nu we hadden voorgesteld om na een moeilijke periode het dividend weer te hervatten. De voornaamste les die ik zelf uit onze eigen crisisjaren 2016-2017 heb geleerd, is dat vroegtijdig acteren essentieel is", zei hij. "Op dit moment hebben we simpelweg onvoldoende zicht op hoe lang en hoe hevig het coronavirus ons bedrijf gaat beïnvloeden."

 Ook advies- en ingenieursbureau Arcadis stopt zijn lopende aandeleninkoopprogramma en trekt het voorstel voor een dividendbetaling in vanwege de coronacrisis. Het bedrijf spreekt van voorzorgsmaatregelen om zo de financiële buffers te versterken tijdens deze moeilijke tijd.

Arcadis heeft last van de virusuitbraak omdat zijn activiteiten in de wereld worden verstoord. Om verspreiding tegen te gaan wordt zoveel mogelijk vanuit huis gewerkt, terwijl kosten worden bespaard door reizen te stoppen en een vacaturestop in te voeren. Het bedrijf bekijkt de mogelijkheden voor hulp van overheden in landen waar dat zou kunnen.

Verder volgt Arcadis de ontwikkelingen rond het virus nauwgezet en worden de adviezen van de overheid opgevolgd. De onderneming bekijkt nog wat er moet gebeuren met de aandeelhoudersvergadering die staat gepland voor 6 mei.

Batavus-eigenaar Accell trekt dividend in

 Fietsenproducent Accell heeft besloten geen dividend te betalen. Het bedrijf schrapt het voorstel daartoe van de agenda voor de aandeelhoudersvergadering vanwege de "onvoorziene" impact van de uitbraak van het nieuwe coronavirus en de onzekerheid over de duur van de pandemie.

Het eerste halfjaar is voor de Europese fietsindustrie doorgaans de belangrijkste periode. Momenteel zijn fietsenwinkels echter gesloten en mogen mensen in een deel van Europa niet de straat op. Dat heeft een "zeer negatief effect op de omzet en winst" van Accell in de eerste jaarhelft. De fabrieken van het bedrijf draaien op 30 procent van de normale capaciteit om kosten te besparen.

LEES OOK: Banken vinden ook dat ondernemers te hoge provisie kwijt zijn bij noodlening voor coronacrisis