• Ondernemers moeten bij een beroep op een kredietregeling waarbij de overheid deels borg staat een stevige provisie betalen.
  • De provisie bij de BMKB-regeling bedraagt vaak zo’n 3.500 euro.
  • Rabobank-topman Wiebe Draijer vindt dat de overheid deze provisie moet afschaffen, net als de organisatie Ondernemend Nederland.
  • Het ministerie van Economische Zaken zegt dat banken ook moeten kijken naar kosten die ze zelf rekenen bij het verstrekken van leningen.

Naar een belangrijke steunregeling voor ondernemers zou nog eens gekeken moeten worden, om deze effectiever te maken bij het door de coronacrisis helpen van bedrijven. Dat heeft Rabobank-topman Wiebe Draijer aangegeven in televisieprogramma Buitenhof.

De bankdirecteur doelde op de verruimde BMKB-regeling, waarbij de overheid borg staat voor kredieten aan ondernemers zodat die makkelijker geld kunnen lenen. Banken moeten nu per bedrijf kijken of ze voor de betreffende regeling in aanmerking komen. Volgens Draijer zou het helpen als bedrijven voortaan in groepen beoordeeld kunnen worden.

“Dan zouden we bijvoorbeeld kunnen zeggen: die garantie is voor jou van toepassing want jij bent een horecabedrijf of jij bent een sierteeltbedrijf. Dan gaat het sneller”, aldus de Rabo-topman.

Draijer stipt ook de hoge provisiekosten aan die ondernemers moeten betalen als ze een beroep willen doen op de BMKB-regeling. Bij veel bedrijven komt dit neer op zo’n 3,500 euro. Net als ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland (ONL) eerder deze week, roept Draijer de overheid op om de provisie af te schaffen.

Tegenover Het Financieele Dagblad zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken dat banken ook zelf moeten kijken of de kosten die ze rekenen voor het verstrekken van kredieten reëel zijn.

Borgstelling overheid bij verlenen krediet (BMKB)

Mkb-bedrijven kunnen makkelijker geld lenen om een periode van omzetverlies te overbruggen met een verruiming van de Borgstelling midden- en kleinbedrijf (BKMB-regeling). Hiermee stelt de overheid 300 miljoen euro financiering ter beschikking aan het mkb.

De regeling houdt in dat de overheid borg staat voor kredieten aan ondernemers, waarmee geld lenen of krediet verlenen makkelijker wordt.

Bij de normale BMKB-regeling bedraagt het borgstellingskrediet 50 procent van de totale lening die de bank aan een ondernemer verstrekt. In de verruimde regeling is dit aandeel verhoogd naar 75 procent bij een kredietbehoefte tot 266.667 euro.

De overheid staat voor 90 procent borg van het borgstellingskrediet.

LEES OOK: 10 dingen die de overheid doet voor ondernemers in de coronacrisis