Topbelegger Jeremy Grantham acht het waarschijnlijk dat de huidige zeepbel op aandelenmarkten al vóór de maand mei knapt.

De mede-oprichter van vermogensbeheerder GMO uit felle kritiek op lege beurshulzen waarmee overnames worden gedaan; hij is positief over de opkomst van elektrisch rijden.

Bekijk de 15 beste citaten uit het interview met Grantham in de podcast ‘Invest Like the Best’.

“Particuliere beleggers hebben een historische zeepbel gecreëerd die waarschijnlijk nog vóór mei zal barsten.” Dat zei de legendarische belegger Jeremy Grantham deze week in de podcast ‘Invest Like the Best‘.

Grantham is medeoprichter en beleggingsstrateeg van vermogensbeheerder GMO. Hij bouwde een sterke reputatie op als beurskenner en zag onder meer de dotcomzeepbel van eind jaren negentig aankomen.

Lees ook: Jeremy Grantham is er nu echt zeker van dat de aandelenmarkt een zeepbel is – hij voorzag eerder 3 grote crashes

In de podcast van Patrick O’Shaughnessy bespreekt Grantham hoe de huidige zeepbel op de beurs kan barsten, uit hij forse kritiek op SPAC’s (lege beurhulzen met een zak geld om overnames te doen), vertelt hij over de beledigingen die hij over zich heen kreeg toen hij kritisch was over de bitcoin, en voorspelt hij dat elektrische auto’s een revolutie in de auto-industrie teweeg zullen brengen.

Dit zijn de 15 beste citaten van Jeremy Grantham uit het interview:

1. “Deze zeepbel is nog indrukwekkender dan die in 2000, die tot nu toe de kampioen onder de zeepbellen op de beurs was. Volgens zo’n 80 procent van onze waardemetingen is deze groter dan die van 21 jaar geleden. We mogen van geluk spreken als deze zeepbel tot mei duurt.”

2. “Wanneer de financiële koppen naar de voorpagina’s van kranten verhuizen, wanneer het avondnieuws zich bezighoudt met de markt of inzoomt op het gekke gedrag rondom GameStop of Tesla, dan weet je dat een kookpunt dichtbij is.”

3. “Dit is geen zeepbel die gecreëerd is door institutionele beleggers, maar eentje die het gevolg is van het gedrag van particuliere beleggers. Particuliere beleggers zijn absoluut gek op dit moment. Ze hebben hun aandeel in de beurshandel uitgebreid en ze zijn voor het eerst in decennia echt met groot enthousiasme de markt ingestapt.”

4. “Ik moet bekennen dat ik het allemaal opwindend vind. Ik maak me alleen een beetje zorgen om de relatief nieuwe beleggers die zich door deze dingen laten meeslepen en er op de harde manier achter gaan komen wat de prijs is die je daarvoor betaalt. Ik  leef volledig mee met de mensen die nu van deze zeepbel genieten, maar dit soort situaties loopt altijd slecht af en ik twijfel er niet aan dat dat ook deze keer het geval zal zijn.”

5. “Ik ben niet optimistisch dat beleggers die zich op dit moment laten meeslepen door de euforie, zullen luisteren naar mijn advies en er vervolgens ook naar handelen. Als iemand in die opwinding verstrikt raakt, is het vrij lastig om daar met droge historische verhalen tegenin te gaan. Dan krijg je te horen: ‘Dat was toen, dit is nu! Doe gewoon mee. Jullie begrijpen het niet. Jullie zijn dinosaurussen.’ Nou, het probleem is dat we het wel degelijk snappen, maar ik kan ze op geen enkele manier overhalen om te stoppen. Ik zal met ze meeleven als de zeepbel uiteen is gespat.”

6. “De beurs is een vreemde verzameling van irrationele mensen die zich 80 procent van de tijd weten te beheersen en dan 20 procent van de tijd totaal doordraaien op de een of andere manier.”

7. “Niemand wil voor schut staan bij zijn buurman en ik geef toe dat weinig dingen zo irritant zijn als je buurman rijk zien worden”, schetst Grantham de dilemma’s van kleine beleggers die speculeren op de beurs.

8. “De markt bereikt zijn hoogtepunt wanneer de laatste ‘bull’ zijn laatste cent erin heeft gestoken. Er is een moment van maximaal enthousiasme, gevolgd door een volgende dag vol enthousiasme, maar net iets minder dan de dag ervoor. De koopdruk wordt dan een beetje losgelaten. Zoals een waterstraal waarop je een pingpongbal kunt laten balanceren. Als je de kraan iets verder dichtdraait, hangt het balletje nog steeds in de lucht, maar het is net een paar centimeter gezakt. Het is dat proces van het langzaam verlagen van de druk dat de pingpongbal doet dalen, totdat deze het juiste niveau heeft bereikt.”

9. “De vijandige houding tegenover sceptici die een beursdaling verwachten wordt sterker. Dat is doorgaans een krachtig signaal dat de zeepbel ver gevorderd is. Ik gaf onlangs mijn vrij duidelijke mening over de bitcoin, dat die gedragen wordt door geloof, daar is niets nieuws of schokkends aan. Daarna werd ik door een reeks fanatici bestookt met commentaren. Ik kreeg van alles naar mijn hoofd geslingerd, van seniliteit en ouderdom tot complete onwetendheid over de bitcoin. Ik werd drie keer beledigd vanwege mijn grote oren. Dat heb ik sinds mijn zevende niet meer meegemaakt.”

10. “SPAC’s [beursgenoteerde overnamevehikels waar alleen cash geld in zit, red.] zijn speculatieve, onwenselijke en onnodige instrumenten. Ze zijn eigenlijk een vrijbrief om beleggers op te lichten. Het getuigt van de slordigheid en traagheid van de SEC dat ze deze dingen niet allang verboden hebben.”

11. “Ik geloof niet dat banken zo belangrijk zijn als ze ons graag willen doen geloven. Ze zijn erin geslaagd om de meerderheid van de mensen in 2009 wijs te maken dat ze zo ongelofelijk belangrijk zijn, dat als we ze niet allemaal zouden redden, als er ook maar één bank failliet zou gaan, we in een Grote Depressie zouden belanden.”

12. “De baby bust zal erger zijn dan iedereen denkt, veel groter dan alles waar we ooit over hebben gesproken. Het zal de wereld veranderen”, zegt Grantham over de gevolgen van de dalende geboortecijfers in veel van ’s werelds grootste economieën.

13. “Elektrische auto’s zullen goedkoper te bouwen zijn. Ze zijn nu al veel goedkoper in gebruik en veiliger en beter om in te rijden. We hebben benzine- en dieselauto’s om zeep geholpen.”

14. “We vergaren langzamer rijkdom in onze samenleving. Als je niet meedoet, bedenk dan eens hoe verschrikkelijk het is: je betaalt twee keer zoveel voor een huis en de aandelenmarkt is twee keer zo duur. Het is geweldig voor de mensen die veel bezittingen hebben, voor oude knarren die hun bezittingen verkopen, dat is geweldig. Maar voor alle anderen, en vooral voor de jongeren, is het een ramp.”

15. “Doe als overheid in hemelsnaam het weinige dat je kunt doen om je voor te bereiden op de toekomst. Zorg voor goede infrastructuur en een goed onderwijssysteem. Het gaat om de kwaliteit en kwantiteit van je beroepsbevolking. Dat is wat echt telt.”

LEES OOK: Beurs schrikt van oplopende rente: als die meer oplevert dan het aandelendividend, valt een belangrijke steunpilaar weg