Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven is van start gegaan. Dinsdag kwamen twee grote ondernemingen op de Amsterdamse beurs met de resultaten over het eerste kwartaal van 2024 naar buiten: verfconcern Akzo Nobel en uitzender Randstad.

AkzoNobel heeft zijn winstmarge opgevoerd vooral door lagere kosten, terwijl Randstad ziet dat bedrijven voorzichtiger worden met het aannemen van personeel.

Het aandeel Randstad leverde ruim 6 procent in dinsdagochtend, terwijl het aandeel AkzoNobel 3 procent daalde.

De AEX-index noteerde kort na opening van de markt 0,8 procent hoger op 873,62 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 930,60 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,9 procent.

AkzoNobel schroeft winst op bij iets lagere omzet

Verfproducent AkzoNobel, bekend van merken als Sikkens en Flexa, heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een hogere winst behaald. Het bedrijf profiteerde van kostenbesparingen en lagere grondstofkosten. De omzet was vrijwel onveranderd in vergelijking met een jaar eerder.

De nettowinst kwam uit op 181 miljoen euro, tegen 94 miljoen euro in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet lag iets lager op ruim 2,6 miljard euro. Volgens AkzoNobel nam het verkoopvolume bij verf en coatings licht toe. Maar door negatieve wisselkoerseffecten was er een beperkte daling van de totale omzet te zien.

Vorig jaar verhoogde het bedrijf de verkoopprijzen nog flink om de gestegen kosten voor onder meer grondstoffen te compenseren. Dat effect was nu veel minder.

Het concern zette een winst voor onder meer belastingen en rente in de boeken van 363 miljoen euro. Voor het gehele jaar verwacht de onderneming een aangepast bedrijfsresultaat tussen de 1,5 miljard tot 1,65 miljard euro.

Topman Greg Poux-Guillaume van AkzoNobel zegt in een toelichting dat na de volumegroei in het eerste kwartaal wordt gerekend op verdere vooruitgang op gebieden waar het bedrijf marktkansen ziet, waaronder bij poedercoatings. Daar is AkzoNobel ook nieuwe productielijnen aan het toevoegen. De topman zegt voor heel 2024 op sterke prestaties te rekenen.

In het afgelopen kwartaal voltooide AkzoNobel nog een groot uitbreidingsproject bij een fabriek in Vietnam. Daarbij werden dus nieuwe poedercoatingslijnen toegevoegd. Dat moet helpen om de positie van het bedrijf in Azië te versterken. Ook werd een nieuwe fabriek van 26 miljoen euro in Pakistan geopend.

AkzoNobel meldde verder dat alle productielocaties in Latijns-Amerika nu volledig draaien op hernieuwbare elektriciteit. Eerder gold dat al voor Noord-Amerika en Europa.

Randstad ziet druk op vraag naar uitzendkrachten

Uitzendconcern Randstad heeft zijn omzet wereldwijd zien dalen in het eerste kwartaal van dit jaar. Bij de presentatie van de jaarresultaten eerder dit jaar merkte Randstad al dat bedrijven voorzichtiger waren met het aannemen van personeel door moeilijkere economische omstandigheden. Ook nu stelt topman Sander van 't Noordende dat de marktomstandigheden begin dit jaar "uitdagend bleven".

De opbrengsten voor de maanden januari, februari en maart kwamen uit op bijna 6 miljard euro. Dat is 9 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook de nettowinst viel, net als in het laatste kwartaal van vorig jaar, flink lager uit. Die daalde met 43 procent tot 88 miljoen euro.

Randstad presteerde over de hele wereld onder het niveau van het eerste kwartaal in 2023. De omzet liep met 17 procent het sterkste terug in Duitsland. Alleen op het Iberisch Schiereiland, dat vooral bestaat uit Spanje en Portugal, namen de opbrengsten toe, met 16 procent.

Topman Sander van 't Noordende en financieel topman Jorge Vazquez zien echter de eerste positieve signalen voor de rest van het jaar, melden zij in een toelichting op de resultaten. Van 't Noordende verwacht dat de macro-economische onzekerheden zullen aanhouden, maar dat Randstad klaar is voor groei wanneer de markt weer aantrekt. Een concrete verwachting voor dit jaar werd niet gegeven.

LEES OOK: De S&P 500 is rijp voor een correctie, volgens sommige beursexperts – zo bescherm je je vermogen