Het seizoen voor de kwartaalcijfers van beursgenoteerde bedrijven begint op stoom te raken. Op de Amsterdamse beurs kwam dinsdag nabeurs chipbedrijf ASMI met de resultaten naar buiten en woensdagochtend was het de beurt aan bierbrouwer Heineken en telecomconcern KPN.

Heineken heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de bierverkopen opgeschroefd en verhoogde ook de prijzen. KPN haalde minder winst in het eerste kwartaal van 2024, maar verhoogde wel de winstverwachting voor het hele jaar.

Bij ASMI halveerde de winst in het eerste kwartaal. De chiptoeleverancier was wel positief over de orderontwikkeling.

De koers van het aandeel Heineken steeg woensdag licht met 0,5 procent, terwijl het aandeel KPN 0,7 procent inleverde. Beleggers zetten het aandeel ASMI ruim 12 procent hoger.

Heineken verkoopt meer bier én verhoogt prijzen

Heineken heeft in de eerste drie maanden van dit jaar meer bier verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt de bierbrouwer in zijn kwartaalresultaten. Ook de omzet steeg, vooral door prijsverhogingen. Topman Dolf van den Brink spreekt van een "bemoedigende start van 2024". Vorig jaar daalden de verkoopvolumes nog.

De hoeveelheid verkocht bier nam met 4,7 procent op jaarbasis toe in het eerste kwartaal. Heineken verkocht ruim 55 miljoen hectoliter bier. Het grootste deel daarvan verkocht het bedrijf in Noord- en Zuid-Amerika, waar de verkoop met 5 procent toenam. Zowel in deze regio als in Europa meldt Heineken profiteerde onder meer van de vroege Pasen, op de laatste dag van maart. Hierdoor zijn de cijfers meegenomen in de resultaten van de bierbrouwer.

De premiummerken van Heineken, waar naast Heineken ook merken als Birra Moretti, Desperados en Tiger onder vallen, presteerden beter dan de totale bierportfolio. Daarvan stegen de verkoopvolumes namelijk met 7,3 procent.

Van Heineken werd bijna 13 procent meer verkocht. Ook het alcoholvrije bier Heineken 0.0 deed het relatief goed: de verkoop hiervan steeg met ruim 10 procent, vooral in Brazilië, Vietnam en China.

De totale omzet van Heineken in de maanden januari, februari en maart bedroeg ruim 8,1 miljard euro, een stijging van 7,2 procent vergeleken met een jaar eerder. Het bedrijf meldt niet hoeveel van deze omzet als nettowinst is overgebleven.

Heineken merkt verder op dat de economische omstandigheden nog altijd "uitdagend en onzeker" zijn. Over de verwachtingen voor de rest van dit jaar lijkt het Nederlandse bedrijf dan ook terughoudend. "Ondanks de solide start van het jaar kunnen we de gerapporteerde omzetgroei niet extrapoleren naar de rest van het jaar", aldus Heineken, dat vasthoudt aan zijn eerdere winstverwachting.

KPN verhoogt winstverwachting voor 2024

Telecombedrijf KPN heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een hogere operationele winst en omzet geboekt. Bovendien heeft het concern zijn winstverwachting voor heel 2024 verhoogd als gevolg van de overname van branchegenoot Youfone.

De operationele winst kwam in het afgelopen kwartaal uit op 605 miljoen euro, een stijging van 3,6 procent vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar.

Onder de streep bleef wel minder over. De nettowinst daalde met 11 procent tot 175 miljoen euro. Volgens KPN kwam dit door eenmalige herfinancieringskosten.

De omzet klom met 3,3 procent tot bijna 1,4 miljard euro, onder meer doordat de gemiddelde opbrengst per particuliere klant steeg. "De omzet uit consumentendiensten bleef verbeteren, zowel op vast als mobiel. De inkomsten uit de zakelijke diensten zijn onveranderd goed, met een sterke bijdrage vanuit het midden- en kleinbedrijf", zegt KPN-topman Joost Farwerck in een toelichting op de resultaten.

KPN kreeg vorige maand van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toestemming om provider Youfone over te nemen. Dit bedrijf gebruikt al het mobiele netwerk van KPN en heeft ruim 580.000 klanten. Met de overname wil KPN zijn positie op de mobiele en breedbandmarkt versterken. Door de overname verwacht KPN dat de operationele winst dit jaar uitkomt op ongeveer 2,5 miljard euro. Dat was eerder 2,48 miljard euro.

Volgens Farwerck draait de motor om nieuwe glasvezelverbindingen aan te leggen op volle toeren. "In lijn met onze ambitie om in 2026 nagenoeg 80 procent van Nederland van glasvezel te voorzien", aldus de bestuursvoorzitter.

ASMI boekt lagere winst, maar haalt meer orders binnen

 De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

Het aantal nieuwe orders nam wel toe, maakte het bedrijf uit Almere dinsdag bekend. De orderontvangst kwam over het afgelopen kwartaal uit op 698 miljoen euro, 10 procent meer dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Dat laatste is een opsteker voor het bedrijf want de orderontvangst liet al langere tijd een dalende trend zien.

Daarbij blijft de vraag uit China naar de producten van ASMI sterk, meldde de onderneming. "ASMI begon het jaar op een solide basis", zegt topman Benjamin Loh in een toelichting op de resultaten.

ASMI verwacht dat de vraag de rest van het jaar geleidelijk aan toeneemt. Naar verwachting komt de omzet in het tweede kwartaal uit tussen de 660 miljoen en 700 miljoen euro. Daarbij houdt ASMI vast aan zijn omzetdoelstelling voor volgend jaar.

LEES OOK: 3 olie-aandelen die bescherming bieden tegen inflatie en oplopende spanningen in het Midden-Oosten, volgens Goldman Sachs