De beurs is sterk gestart dit jaar, maar het optimisme onder beleggers is momenteel zo extreem, dat aandelenmarkten kwetsbaar worden. Daarvoor waarschuwt technisch analist Katie Stockton van Fairlead Strategies.

In januari gingen aandelenmarkten fors omhoog, waarbij de stijging gedragen werd door breed spectrum van sectoren, gaf Stockton donderdag aan tegenover tv-zender CNBC.

In februari is de stijging van beurzen echter minder breed gedragen. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq Composite-index doet het beter dan de brede S&P 500-index, waarbij de stijging sterker leunt op een handvol grote techaandelen.

De S&P 500 is dit jaar zo’n 7 procent gestegen, terwijl de Nasdaq al 15 procent is geklommen. Zo’n sterke stijging maakt de markt rijp voor een terugval, die als test kan dienen voor de kracht van de huidige beursrally.

"Het sentiment op de beurs is extreem hebzuchtig geworden", aldus Stockton. "Dat zie je ook terug bij de stijging van de bitcoin. Dit betekent ook dat de markt fragiel wordt."

Volgens Stockton zorgt de stijging van aandelenkoersen vooral voor verbetering van het technische beeld op de korte en middellange termijn. "De opleving op de korte termijn is nog niet sterk genoeg om het beeld voor de langere termijn te doen kantelen."

Andere analisten merken op dat de recente opleving van de beurs nieuwe beleggers aantrekt. Sinds het dieptepunt van oktober 2022 is de S&P 500 zo'n 20 procent gestegen. Dat heeft bij sommige beleggers de angst aangezwengeld dat de ze boot kunnen missen, waardoor meer beleggers actief zijn geworden op de aandelenmarkt, volgens onderzoeksbureau Ned Davis Research.

"Fear of missing out is weer terug. Sommige beleggers die nog steeds twijfelen over een zachte landing van de economie, zijn schoorvoetend toch maar weer ingestapt op de beurs", aldus de analisten van Ned Davis.

LEES OOK: De strijd tussen optimisten en pessimisten op de beurs is heviger dan ooit: dit zijn de vooruitzichten voor 2023, volgens 7 experts