Groeiaandelen en cryptomunten hebben in januari klappen gekregen, nadat de Amerikaanse centrale bank aankondigde het monetaire beleid serieus te gaan verkrappen. Maar grondstoffen zijn grotendeels gespaard gebleven van de malaise op financiële markten.

De S&P GSCI, een index die de prestatie van de grondstoffenmarkt meet, heeft sinds de start van dit jaar een rendement van ruim 8 procent behaald.

In dezelfde periode heeft de brede, techologie gerelateerde Nasdaq Composite-index 14 procent verloren, wat als een beurscorrectie kan worden beschouwd. De bitcoin heeft het grootste deel van zijn winst van 2021 verloren, met een daling van meer dan 50 procent vanaf het hoogtepunt in november.

Verschillende kenners op Wall Street denken dat de grondstoffensector in 2022 prima zal presteren. Hier volgen hun belangrijkste redenen om optimistisch te blijven.

1) Problemen met aanbod zijn nog niet opgelost

Voor veel grondstoffen geldt dat er krapte is in het aanbod. Ondanks flinke investeringen van mijnbouwbedrijven zijn die problemen niet opgelost, zgt analist Jeffrey Currie van Goldman Sachs in een recent rapport.

"Er is te veel geld uitgegeven aan spannende IT-projecten, terwijl essentiële onderdelen van de economie volledig zijn vergeten, met name de grondstoffensectoren," zegt ook beleggingsstrateeg Kevin Smith vanhedgefonds Crescat Capital in een recente analyse.

2) Grondstoffen als bescherming tegen onrust op de aandelenmarkt

Analisten van Goldman Sachs denken dat grondstoffen een goede bescherming zijn tegen het risico van de koersdalingen op aandelenmarkten.

"Het blijft ons verbazen dat beleggers zo weinig posities in grondstoffen hebben, vooral omdat grondstoffen een van de beste opties zijn om je te beschermen tegen heftige koersbewegingen op de beurs", aldus Currie.

3) Bescherming tegen inflatie

"Wij zien grondstoffen ook als een goede diversificatiemogelijkheid binnen traditionele portefeuilles met obligaties en aandelen, vooral als de inflatie hardnekkiger blijkt dan nu wordt verwacht", aldus hoofd beleggingenMark Haefele van UBS.

Vermogensbeheerders zoals Ruffer zijn zich aan het voorbereiden op hoge inflatie door posities op te bouwen in fysieke activa zoals grondstoffen.

4) Grondstoffen zijn niet gevoelig voor renteverhogingen

"De prijzen van grondstoffen reflecteren met name de verhouding tussen vraag en aanbod", aldus Currie van Goldman Sachs. "Het heeft niets te maken met de huidige, of verwachte groei van bedrijfswinsten of met gevoeligheid voor stijgende rentes. De prijzen voor grondstoffen kunnen schaarste blijven reflecteren, zelfs als de vraag afneemt, zolang de vraag hoger is dan het aanbod."

5) Energietransitie en duurzaamheid ondersteunen grondstofprijzen

Het feit dat veel investeringen tegenwoordig richting duurzame beleggingen gaan, betekent ook dat er mogelijk te weinig wordt geïnvesteerd in (fossiele) grondstoffen, aldus Currie. "Dit drijft prijzen op de grondstoffenmarkt op, doordat er een langere periode van lage investeringen en afnemende voorraden is", aldus de analist.

Smith van Crescat wijst erop dat de energiesector zwaar is geraakt door de focus van veel grote beleggers op duurzaamheid. "Dit is een energiecyclus die nog in de kinderschoenen staat" aldus Smith. "Er zijn onbedoelde gevolgen van het ESG-beleid."

6) Geopolitieke spanningen kunnen Europa's gasmarkt krapper maken

Europa had deze winter al te kampen met een energiecrisis. De spanningen tussen Rusland en Oekraïne zouden het probleem kunnen verergeren door de start van de omstreden Nord Stream 2-gaspijpleiding te vertragen, aldus Currie. Dit zou een domino-effect kunnen sorteren.

7) Aanbodtekort in metalen

Er is al officieel een tekort aan metalen. Dit zou kunnen worden verergerd door een herstel van de vraag van topimporteur China, wat een prijsopdrijvend effect kan hebben, aldus analist Currie.

Beleggen in grondstoffen in 2022

Analist Haefele van UBS verwacht dat grondstoffen in de komende zes maanden een totaal rendement zullen opleveren van 5 tot 9 procent.

"Op de langere termijn worden de grondstoffenprijzen gesteund door een gestage toename van de vraag in opkomende markten, wereldwijde inspanningen om de koolstofuitstoot tot nul terug te brengen en een structureel tekort aan investeringen", schrijft Haefele in een recent rapport.

1) Energie

Energieaandelen hebben in januari de beste prestatie geleverd, maar analisten van UBS denken nog steeds niet dat de waarderingen van bedrijven de stijging van de olieprijzen weerspiegelen.

Zakenbank Goldman Sachs voorspelt momenteel dat van vat Brent-olie over één jaar 105 dollar zal aantikken, wat neerkomt op een stijging van respectievelijk 21 procent.

2) Industriële metalen

Volgens UBS hebben uitdagingen aan de aanbodzijde de prijzen van industriële metalen een zetje gegeven. "Wij denken dat de meeste markten, ook die voor koper, dit jaar waarschijnlijk te weinig voorraden zullen hebben", aldus Haefele.

Goldman Sachs voorspelt dat futurecontracten voor koper over een jaar 12.000 dollar per ton zullen aantikken. Dat is 20 procent hoger dan op dit moment.

Metaal- en mijnbouwanalisten van de Bank of America voorspellen dat de prijs van aluminium tegen eind 2022 met 15 procent zal stijgen tot 3.500 dollar per ton. "Op de langere termijn zou het uitblijven van de aanbodgroei in China de prijzen op een hoog niveau moeten houden", aldus Anton Fedotov van Bank of America in een recent rapport.

3) Edelmetalen

Crescat Capital verwacht dat de brede terugval in groeiaandelen gepaard zal gaan met een aanzienlijke rally in aandelen die gelieerd zijn aan edelmetalen.

Goldman Sachs voorspelt dat goud over één jaar 2.000 dollar per troy ounce waard zal zijn, wat neerkomt op een stijging met 9 procent.

UBS is minder positief over goud. "Wij verwachten nog steeds dat de sterke Amerikaanse dollar, de matigende inflatie en de stijgende reële rendementen in de loop van 2022 negatief op goud zullen uitwerken en de goudprijs tegen het einde van het jaar naar 1.650 dollar doen zakken", aldus Haefele van UBS.

De analisten van Bank of America voorspellen een goudprijs van 1.925 dollar.

4) Landbouwproducten

"Gelet op de slechte weersomstandigheden, de structureel lage voorraadniveaus en de hoge inputkosten, denken wij niet dat er veel voor nodig is om de prijzen te laten stijgen. De belangrijkste drijfveren wijzen ook op de krapte voor sommige landbouwproducten", aldus Haefele van UBS.

LEES OOK: Dit is het effect op de kosten van elektrische auto’s van de torenhoge lithiumprijs: accu’s al gauw paar duizend euro duurder