Soms zegt een plaatje meer dan duizend woorden. Hieronder bespreken we een infographic van financieel onderzoeksbureau Ned Davis Research. De grafiek belicht dat Amerikaanse aandelen in historisch perspectief zeer duur zijn aan de hand van één indicator.

In de onderstaande infographic tonen analisten van Ned Davis de historische relatie tussen het zogenoemde winstrendement van de brede S&P 500-index en de rente van 3-maands Amerikaans staatspapier.

De indicator zegt dus iets over de relatieve aantrekkelijkheid van aandelen tegenover obligaties. De hoofdconclusie is eenvoudig: deze eeuw waren aandelen alleen in de periode rond het barsten van de dotcomzeepel hoger gewaardeerd dan momenteel het geval is.

De blauwe lijn in de grafiek geeft het verschil weer tussen het winstrendement van de S&P 500 en de rente op 3-maands staatsleningen in de VS.

De rode zone in de grafiek is het gebied waar aandelen relatief duur zijn en de groene zone duidt op een relatief lage waardering van aandelen.

Ned Davis Research

Het zogenoemde winstrendement van de S&P 500-index is het omgekeerde van de koers-winstverhouding. Als de gemiddelde winst per aandeel van de S&P 500 voor de komende 12 maanden bijvoorbeeld op 225 dollar wordt geschat en de index noteert op 4.500 punten, dan betaal je 20 keer de winst voor S&P. Omgekeerd is het winstrendement dan 5 procent.

Sinds de Amerikaanse centrale bank afgelopen jaar is begonnen met het verhogen van de beleidsrente, zijn met name kortlopende rentes sterk op gestegen op financiële markten. De Amerikaanse 3-maands staatsrente noteert momenteel op bijna 5,5 procent. Het winstrendement van de S&P 500 was begin deze maand ongeveer 1,3 procentpunt lager.

In de grafiek is te zien dat het winstrendement minus de 3-maands rente momenteel een negatief cijfer oplevert. Anders gezegd beleggen in aandelen is relatief onaantrekkelijk in de VS, vergeleken met je geld parkeren in veilige vastrentende beleggingen met een korte looptijd.

"Vanaf het moment dat de Federal Reserve is begonnen met het verhogen van de beleidsrente in maart 2022 is de verhouding tussen winstrendement van de S&P 500 en de 3-maands rente veranderd van een behoorlijke onderwaardering voor aandelen naar de sterkste overwaardering sinds de dotcomzeepbel", schrijven de analisten van Ned Davis Research.

In de Verenigde Staten kun je momenteel tegen een zeer laag risico meer dan 5 procent rendement halen met kortlopende geldmarktbeleggingen. Dat heeft geleid tot een sterke instroom in geldmarktfondsen van meer dan 1.000 miljard dollar sinds maart 2022. "Beleggers geven duidelijk aan dat ze beleggingen in 'cash' aantrekkelijk vinden", aldus de analisten.

LEES OOK: De beurs is te hard opgelopen deze zomer: hoofd aandelen van zakenbank Morgan Stanley waarschuwt beleggers voor tegenwind