• Het jaar 2022 staat voor beleggers in het teken van hoge inflatie en de mogelijke reactie van centrale banken hierop.
  • De Amerikaanse beursveteraan David Hunter ziet een scenario voor zich waarbij aandelenmarkten nog één keer flink pieken voordat een zware crash inzet.
  • Hunter voorspelde tot nog toe correct dat de Amerikaanse centrale bank verrast zou worden door de hardnekkigheid van de inflatie.
  • Lees ook: Gaan haviken bij de centrale bank aandelenbeleggers het leven zuur maken in 2022? Let op deze signalen

Bij de start van 2022 zijn aandelenindices blijven hangen in de buurt van de ‘all time highs’ die recent werden bereikt. Toch is dit niet het einde van de enorme beursrally die sinds maart 2020 op gang is gekomen.

De Amerikaanse beursstrateeg David Hunter, werkzaam bij adviesbureau Contrarian Macro Advisors, denkt dat er nog meer in het vat zit. De brede Amerikaanse S&P 500-index kan dit jaar oplopen naar 5.300 punten of zelfs hoger.

Klink mooi. Maar dat geldt niet voor het vervolg. Ergens in 2022, mogelijk in het tweede kwartaal of iets later in het jaar, voorziet Hunter een dramatische ‘melt up’ – een zeer snelle stijging van de aandelenmarkt – gevolgd door een flinke beurscrash.

"Het is belangrijk om te begrijpen dat dit de laatste euforische uitbarsting wordt, niet het begin van iets groots", legde Hunter onlangs uit op het YouTube-kanaal Palisades Gold Radio. In een ander interview met YouTube-kanaal Silver Bullion TV van begin januari zei Hunter: "Dit wordt de meest uitzonderlijke topvorming ooit".

Hunter heeft ruim 49 jaar ervaring in de financiële wereld. Hij wijst erop dat de huidige 'bull markt' gevoed wordt door lage rentes en de ongekende hoeveelheid aan 'goedkoop geld' die door centrale banken is gecreëerd.

Maar met een inflatieniveau dat in de Verenigde Staten de 7 procent nadert, gaat de Amerikaanse centrale bank het roer omgooien.

Afgelopen najaar gaf Hunter aan dat de Amerikaanse centrale bank gedwongen zou worden om sneller dan verwacht het soepele monetaire beleid te verkrappen, omdat de hoge inflatie niet snel genoeg zou dalen.

Die inschatting blijkt vooralsnog correct: afgelopen week bleek uit notulen van de Federal Reserve dat de centrale bank er naast renteverhogingen aan denkt om de schuldenberg van meer dan 8.000 miljard dollar op de balans te gaan terugbrengen.

Hunter denkt dat het reduceren van schulden die de centrale bank heeft opgekocht, cruciaal zal blijken. Dit zal immers gepaard gaan met het uit de roulatie nemen van goedkoop geld. "De verrassing zal optreden bij het besef dat het heel lastig is om de inflatie weer omlaag te duwen", zei Hunter tegen Palisades Gold Radio. 

De verkrapping van het monetaire beleid zal leiden tot een economische inzinking die zwaarder is dan een gewone recessie.

Als de neerwaartse beweging van aandelen inzet, zal de beurs uiteindelijk zo'n 80 procent in waarde dalen, is de inschatting van Hunter.

Prognoses voor de beurs in 2022

De beurscrash van 80 procent die Hunter voorziet, behoort tot de meest extreme prognoses die momenteel de ronde doen.

Aan de andere kant zijn veel beursstrategen bij grote zakenbanken op Wall Street op z'n minst behoedzaam. Het mediane koersdoel voor de S&P 500-index voor eind dit jaar staat op 4.825 punten. Maandag noteerde de S&P iets boven de 4.600 punten.

Beursstrateeg Mike Wilson van Morgan Stanley hanteert een koersdoel van 4.400 punten voor de S&P 500. Savita Subramanian van Bank of America heeft een koersdoel van 4.600 punten voor eind dit jaar.

Gelet op de hoge waardering van aandelen zien sommige analisten ook nauwelijks opwaarts potentieel voor aandelen op de langere termijn. Subramanian voorziet voor de komende tien jaar een negatief koersrendement voor de S&P 500-index.

Tot de meer optimistische beursstrategen behoort David Kostein van Goldman Sachs. Hij hanteert voor dit jaar een koersdoel van 5.100 punten voor de S&P 500, gebaseerd op een sterke winstgroei bij bedrijven en robuuste economische groei. Maar economen van Goldman hebben onlangs wel hun verwachtingen voor de economische groei in de VS verlaagd.

De komende maanden worden hoe dan ook spannend, waarbij de hamvraag is hoe de inflatie zich ontwikkelt én hoe de Federal Reserve daarop reageert.

LEES OOK: Dit kun je leren van beurscrashes: klappen kunnen hard zijn, maar je kunt ze beter niet proberen te timen