• Op financiële markten zijn beleggers vrijdag flink geschrokken van het opduiken van een nieuwe, zeer besmettelijke variant van het coronavirus.
  • De grootste zorg is in hoeverre huidige vaccins effectief zijn tegen de nieuwe versie van het coronavirus, die omicron wordt genoemd.
  • Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem signaleren dat de schade van Rode Vrijdag in technisch opzicht beperkt is, maar het is nu wel opletten geblazen voor beleggers.
  • Lees ook: Selectief winsten veiligstellen op de beurs kan geen kwaad

ANALYSE – Op Amerikaanse beurzen is Black Friday doorgaans een rustige handelsdag met lage volumes. Maar dit keer niet. De angst voor een nieuwe variant van het coronavirus die in Zuid-Afrika is opgedoken, maakte beleggers flink nerveus.

Aandelenmarkten ging over een breed front omlaag en de olieprijs zakte met meer dan 10 procent weg. Vooral aandelen van vastgoedbedrijven, luchtvaartmaatschappijen en financiële instellingen gingen in de uitverkoop. Eigenlijk stegen alleen veilige havens op de obligatiemarkt in waarde, ondanks de lage rentes die voor negatieve rendementen zorgen als je corrigeert voor de inflatie.

De grootste zorg bij de nieuwe coronavariant, die de naam omicron heeft gekregen, betreft de vraag in hoeverre bestaande vaccins effectief zijn en of behandeling met medicijnen goed werkt. Hoewel we nog niet weten of de nieuwe dodelijker is dan andere coronavarianten, verspreidt deze zich al over de hele wereld. De omicronvariant is al gevonden bij reizigers die zijn aangekomen in Hong Kong, maar ook in België.

Deze onzekerheid zal financiële markten de komende dagen nog wel even bezighouden. Vooral nu veel westerse regio’s al links en rechts hernieuwde lockdowns aan het invoeren zijn.

Echter, ondanks de roodgekleurde vrijdag is er vanuit technische optiek nog relatief weinig schade berokkend op aandelenbeurzen. De beursontwikkeling van maandag kan dus een belangrijk signaal gaan geven. Schieten we opnieuw in de paniekmodus of is het even afwachten?

Hieronder tonen we de grafiek van de brede S&P 500-index. Te zien is dat vrijdag een negatieve uitschieter geeft, maar dat de invloed op het plaatje voor de langere termijn vooralsnog redelijk beperkt is.

Nu is paniek nooit een goede raadgever, maar is het dus wel even opletten geblazen. Het economisch herstel van 2021 is behoorlijk indrukwekkend geweest en een nieuwe virusvariant kan verstorend werken. De tijd zal leren hoe dat daadwerkelijk uitpakt, maar veel beleggers namen vrijdag al het zekere voor het onzekere.

Ondanks de grote zorgen, zijn er wel een paar lichtpuntjes: de dalende energieprijzen hebben een matigende werking op de inflatie; en extra vertraging van de economische groei zorgt voor lucht bij centrale bankiers. Die zitten immers met het dilemma dat de hoge inflatie de druk opvoert om het goedkoopgeldbeleid sneller terug te draaien.

In de huidige situatie krijgen we echter mogelijk met het omgekeerde te maken. Als de economie serieus afkoelt door een nieuwe coronagolf, trekken centrale banken mogelijk juist de portemonnee weer open.

Gelet op de snelle ontwikkelingen op de beurs: lees medio komende week onze update over de actuele situatie.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.