Vrijdag kwamen onder meer lampenproducten Signify, flitshandelaar Flow Traders en fietsenmaker Accell met de cijfers naar buiten.

Het was in het tweede kwartaal weer een stuk rustiger op de aandelenbeurzen, en dat raakte beursintermediair Flow Traders.

Signify, de voormalige lampendivisie van Philips, ziet de vraag van bedrijven en consumenten aantrekken. Op de beurs daalde het aandeel vrijdag echter fors.

Het seizoen voor de bedrijfscijfers is begonnen. Tal van beursgenoteerde bedrijven presenteren de cijfers over de eerste helft van 2021. Vrijdag kwamen onder meer lampenproducten Signify, flitshandelaar FlowTraders en fietsenmaker Accell met de cijfers naar buiten.

Naast de resultaten over het afgelopen kwartaal kijken beleggers ook uit naar de vooruitzichten van bedrijven.

Signify: bedrijven schaffen weer meer lampen aan

Het herstel uit de coronacrisis wint aan kracht bij verlichtingsbedrijf Signify. Volgens de voormalige lampendivisie van Philips was er in het tweede kwartaal niet alleen sprake van veel vraag van consumenten, ook de vraag van bedrijven naar verlichtingssystemen toonde verbetering. Dat komt mogelijk doordat bedrijven bezig waren met de terugkeer van hun personeel naar kantoor.

Wel heeft Signify de laatste tijd last van moeilijkheden in de leveringsketen, maar dat weerhoudt de onderneming er niet van om met vertrouwen uit te kijken naar de tweede helft van het jaar.

Vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 groeide de omzet met bijna 10 procent tot ruim 1,6 miljard euro. Ook slaagde Signify erin de winstmarge wat op te krikken. Onder de streep ging 82 miljoen euro winst in de boeken, tegen 81 miljoen euro een jaar eerder.

Signify verkoopt tegenwoordig onder meer een tafellamp die beschermt tegen het coronavirus. Speciaal UV-licht zou volgens laboratoriumtests de besmettelijkheid van het virus in 9 seconden stoppen. Van deze lampen worden er de laatste tijd ook meer verkocht, al geeft het bedrijf hier geen specifieke cijfers over.

"Hoewel we steeds meer gevallen van Covid-19 zien, nieuwe varianten die leiden tot aanhoudende afsluitingen in delen van de wereld en leveringsbeperkingen die ons in de tweede helft van het jaar blijven beïnvloeden, hebben we er vertrouwen in dat de maatregelen die we hebben genomen ons in staat zullen stellen om aan die uitdagingen het hoofd te bieden", zegt topman Eric Rondolat.

Volgens hem heeft Signify zijn prijzen voor producten de laatste tijd verhoogd. Dat zou in lijn zijn met de algehele inflatie, maar ook vanwege hogere kosten. In gesprek met Bloomberg Television stelt hij daarnaast dat de huidige tekorten op het gebied van containers en elektrische componenten waarschijnlijk tijdelijk zijn. Rondolat handhaaft zodoende de financiële verwachtingen voor het hele jaar.

Begin deze maand werd nog bekend dat Signify een groot deel van het werk van zijn vestiging in Winterswijk naar Polen en Hongarije verplaatst. Door die ingreep, waarmee de onderneming kosten wil besparen, verliezen 94 werknemers hun baan. Signify ontwikkelt en maakt in Winterswijk op maat gemaakte armaturen voor ledverlichting. Het is niet de enige ingreep van de laatste tijd. Een half jaar geleden kondigde het bedrijf achter onder meer de Hue-lampen al aan meer dan 700 banen te schrappen, waarvan 250 in Nederland. Dat trof vooral ondersteunende functies, bijvoorbeeld banen op personeelszaken.

Beleggers zetten het aandeel Signify vrijdag fors lager: de koers daalde in de ochtend met bijna 8 procent

Accell: tekort aan onderdelen remt productie fietsen

Fietsenfabrikant Accell Group heeft in de eerste helft van dit jaar flink last gehad van tekorten aan belangrijke onderdelen, door de wereldwijde verstoringen in de toeleveringsketen. Het moederbedrijf van merken als Batavus, Sparta en Babboe zegt dat daardoor de productie werd ontregeld en de verkoop werd geremd.

De omzet steeg in de eerste zes maanden met 3,3 procent vergeleken met een jaar eerder, naar ruim 699 miljoen euro. Bij fietsonderdelen en accessoires nam de verkoop met ruim 29 procent toe. De orders voor e-bikes waren sterk, maar door de tekorten aan belangrijke componenten daalde de verkoop met 6 procent. De verkoop van traditionele fietsen zakte met 7 procent. Bij de verkoop van bakfietsen was een plus van 43 procent te zien. Sinds 2018 is Accell volledig eigenaar van bakfietsmerk Babboe. Bakfietsen zijn nu goed voor 4 procent van de totale omzet.

"Ondanks lockdowns en gesloten fietsenwinkels in verschillende landen in de eerste vier maanden van dit jaar was de vraag naar fietsen en onderdelen in Europa nog steeds sterk", zegt topman Ton Anbeek van Accell. "Zoals eerder gezegd zorgden de wereldwijde toeleveringsproblemen voor belangrijke onderdelen voor beperkte beschikbaarheid van producten, wat dus onze verkopen raakte."

Accell denkt dat de verstoringen in de toelevering nog wel enige tijd zullen aanhouden. Het bedrijf zegt bij de levering van bepaalde componenten erg afhankelijk te zijn van de ontwikkelingen in Azië, waar de opmars van de Delta-variant tot nieuwe lockdowns heeft geleid.

De onderneming uit Heerenveen boekte een nettowinst van 44,2 miljoen euro, tegen 28,6 miljoen euro een jaar eerder, mede geholpen door hogere verkoopprijzen. De vooruitzichten voor Accell blijven positief, omdat steeds meer bedrijven, overheden en consumenten de fiets omarmen als vervoersmiddel voor een gezonde levensstijl en een schoon klimaat, aldus het bedrijf. Ook de vraag naar elektrische fietsen zal groot blijven, denkt Accell.

Het aandeel Accell steeg vrijdag met bijna 2 procent in de ochtend.

Flow Traders; beurshandel rustiger in tweede kwartaal

Het was in het tweede kwartaal weer een stuk rustiger op de aandelenbeurzen, en dat raakte beursintermediair Flow Traders. De opbrengsten van de 'flitshandelaar' zakten met ongeveer een derde en de winst halveerde ruimschoots ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Eerder was de Nederlandse onderneming nog een grote profiteur van de beurschaos in onstuimige fasen van de coronacrisis.

De handelsomzet van Flow Traders bedroeg afgelopen periode ruim 94 miljoen euro, tegen dik 142 miljoen euro een kwartaal eerder. Onder de streep hield de onderneming een kleine 29 miljoen euro over. In het eerste kwartaal van dit jaar werd nog een winst behaald van bijna 62 miljoen euro.

Flow Traders zorgt bij de handel op de aandelenbeurzen voor de vraag- en aanbodprijzen en strijkt het tussenliggende verschil als inkomsten op. Daardoor maakt het voor de verdiensten van het bedrijf niet uit of de beurskoersen hard omhoog of omlaag gaan. In het eerste kwartaal van dit jaar zorgden onder meer de gekte rond aandelen die favoriet waren onder leden van forumsite Reddit voor een stormachtig koersverloop op de beurzen. Daarnaast braken beursgraadmeters record na record omdat beleggers optimistisch zijn over het economisch herstel van de coronacrisis.

Maar in het tweede kwartaal 'normaliseerde' de situatie op de financiële markten. Ondanks de lagere resultaten ziet topman Dennis Dijkstra wel dat er ook sprake is van structurele groei. Hij wijst op de groei op het gebied van trackers (ETP's), waarmee beleggers passief kunnen handelen. Flow Traders probeert ook uit te breiden op de cryptomarkt. Het bedrijf hoopt te profiteren van de toegenomen handel in digitale munten als de bitcoin.

Het aandeel Flow Traders zakte vrijdag met bijna 5 procent.

LEES OOK: Tijdelijke dip op de beurs of serieuze waarschuwing? Dit valt op als je naar de sectorontwikkeling kijkt