Het sentiment op aandelenbeurzen was ook maandag zwak. De AEX-index noteerde vlak, na verliesdagen op donderdag en vrijdag.

Aandelenmarkten zijn niet blij met de boodschap die de Amerikaanse centrale bank afgelopen week afgaf: de rente gaat sneller omhoog dan eerder gedacht.

Dinsdag zijn alle ogen weer gericht op de Amerikaanse president van de centrale bank.

Het sentiment op aandelenbeurzen was ook maandag zwak. De Amsterdamse AEX-index noteerde kort na de opening ongeveer 0,5 procent lager en herstelde daarna iets tot een plusje van 0,1 procent op 720 punten. Sinds afgelopen woensdag, toen de AEX op 735 punten piekte, is sprake van een verlies van zo’n 2 procent.

Afgelopen week liet de de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, na afloop van zijn beleidsvergadering weten dat de rente waarschijnlijk eerder omhoog zal gaan dan gedacht.

Vrijdag werd de rentevrees op Wall Street verder aangewakkerd nadat het hoofd van de centrale bank van St. Louis, James Bullard, verklaarde dat de rente mogelijk eind volgend jaar zal worden verhoogd.

Dinsdag zijn alle ogen weer gericht op de Amerikaanse president van de centrale bank, Jerome Powell, die dan een verklaring zal afleggen voor het Congres.

Lees ook: 3 belangrijke punten voor je beleggingen in het komende kwartaal: waar stroomt het geld naartoe?

De aan de Amsterdamse aandelenbeurs genoteerde techinvesteerder Prosus heeft in het afgelopen boekjaar recordresultaten behaald. Daarbij werd onder meer flink geprofiteerd van de activiteiten op het gebied van maaltijdbezorging tijdens de coronapandemie. Prosus is een grote aandeelhouder van onder meer maaltijdbezorger Delivery Hero.

De groepsomzet in het gebroken boekjaar dat eind maart werd afgesloten, kwam uit op 28,8 miljard dollar, een stijging van 33 procent ten opzichte van een jaar eerder. De winst nam met 44 procent toe tot 5,6 miljard dollar.

Het aandeel Prosus kon maandag niet profiteren en zakte ruim 1 procent

Het aandeel Philips verloor ook een procent. Analisten van de Britse bank HSBC schroefden hun aanbeveling voor het zorgtechnologiebedrijf terug van kopen naar houden.

De euro was 1,1867 dollar waard, tegen 1,1860 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,4 procent tot 71,90 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 73,64 dollar per vat.

LEES OOK: Cryptomarkt zakt fors weg: bitcoin in week tijd van $41.000 naar minder dan $33.000