- Het BG Developed EAFE All Cap Fund van de Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford belegt in aandelen uit Europa en ontwikkelde Aziatische landen.
- Fondsmanager Milena Mileva concentreert zich op bedrijven met een sterke, goed te verdedigen concurrentiepositie.
- In de chipsector is ASML één van haar favoriete beleggingen.
- Lees ook: Topbelegger Ray Dalio heeft liever goud dan de bitcoin – belangrijke horde op $30.000 voor de grootste cryptomunt
Fondsmanager Milena Mileva van de Schotse vermogensbeheerder Baillie Gifford bestiert het Developed EAFE All Cap-fonds, dat belegt in middelgrote en grote beursgenoteerde bedrijven in Europa, het Midden-Oosten en ontwikkelde markten in Japan.
Met een omvang van omgerekend ruim 500 miljoen euro belegt het fonds in ondernemingen als het Zweedse industriële bedrijf Atlas Copco, het Japanse cosmeticaconcern Shiseido en de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.
Mileva hecht veel waarde aan bedrijven die goed letten op hun merkreputatie op de lange termijn. “Ondernemingen die de kwaliteit van hun merknaam koesteren en gedisciplineerd groeien, zijn historisch gezien vaak succesvol”, geeft de fondsmanager aan tegenover Insider.
Vermogensbeheerder Baillie Gifford heeft omgerekend zo’n 280 miljard euro aan beleggingen onder beheer en staat traditioneel bekend als een partij die zich sterk richt op groeibedrijven. Volgens fondsmanager Mileva is het echter niet zo dat de fondsen van Baillie Gifford daarmee ook gaan voor extra risico. Ze kijkt zelf juist naar bedrijven met een sterke concurrentiepositie op de lange termijn en niet zo zeer naar de harde groeiers op de korte termijn.
Volgens gegevens van Morningstar is het Baillie Gifford Developed EAFE All Cap-fonds dit jaar met bijna 11 procent gestegen, waarmee het fonds net wat beter presteert dan de MSCI EAFE Index, die als benchmark geldt.
Een fundamenteel sterke marktpositie op de lange termijn is voor Mileva één van de belangrijkste selectiecriteria. "Het gaat erom dat bedrijven een sterk verdienmodel hebben of sterke intellectuele eigendomsrechten, iets dat goed te verdedigen is tegen concurrenten."
4 sectoren met bedrijven die een ijzersterke concurrentiepositie hebben
Op sectorniveau kijkt Mileva op dit moment met bijzondere aandacht naar een viertal branches: life sciences, de chipindustrie, industriële materialen en luxegoederen.
Op het gebied van life sciences zijn er volgens Mileva flink wat bedrijven die aan haar favoriete criterium voldoen. Ze noemt hierbij Zwitserse farmaceut Lonza en de maker van weeg- en meetinstrumenten voor laboratoria Metter-Toledo als voorbeelden.
"Je moet onderdelen van een waardeketen identificeren waar een bedrijf actief is met een sterke marktpositie. Er moet dan echte toegevoegde waarde worden geleverd aan klanten, in een omgeving met beperkte risico's", legt Mileva uit.
Een dergelijke dynamiek zoekt ze ook in de chipsector. En dan kom je al gauw uit bij de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML, die met zijn geavanceerde technologie voor het etsen van minuscule lijntjes op siliciumplaten een extreem sterke marktpositie heeft.
Ook bij fabrikanten van industriële materialen ziet Mileva kansen. Ze kijkt onder meer naar bedrijven die de efficiëntie van de mijnbouwsector kunnen verhogen en ondernemingen die actief zijn in de energietransitie.
Op het gebied van luxegoederen heeft ze onder meer de Franse gigant LVMH in portefeuille, alsook Remy Cointreau. Ook is ze enthousiast over Games Workshop, het bedrijf achter de science fiction-game Warhammer 40.000. "Het is een vrij dure hobby, maar de mensen die het spel spelen zijn erg fanatiek. Het zijn loyale klanten", geeft Mileva aan. "Het bedrijf probeert het concept nu in andere vormen uit te rollen."