• Europese beurzen hebben maandag opnieuw verlies geleden. De AEX-index sloot 1,9 procent lager na eerder op de dag zowel in het groen als nog dieper in het rood te hebben gestaan.
  • Plannen voor een groot Amerikaans steunpakket van $1.000 miljard lopen mogelijk vertraging op.
  • Republikeinen en Democraten zijn het niet eens over de focus van maatregelen om de coronacrisis aan te pakken.
  • De Europese Centrale Bank zal waar nodig nog meer doen om de coronacrisis te beteugelen.

De Europese beurzen gingen maandag opnieuw omlaag. Beleggers reageerden onder meer op een nieuw steunprogramma van de Federal Reserve voor de Amerikaanse economie. Dat zorgde even voor een opleving. Maar door het uitblijven van een akkoord in de Amerikaanse politiek over een omvangrijk steunpakket werd de vrees voor een wereldwijde recessie als gevolg van de coronapandemie toch weer verder aangewakkerd.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,9 procent in de min op 423,72 punten. Door de Fed-ingreep kwam de graadmeter in de loop van de middag even in de plus, om vrijwel direct daarna weer in het rood te zakken. De MidKap daalde 2,7 procent tot 581,11 punten. Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 4,3 procent.

Ahold Delhaize (plus 1,2 procent) vormde een lichtpuntje in de AEX. De supermarktbranche draait als een van de weinige sectoren op volle toeren vanwege de virusuitbraak. Shell werkte een eerder verlies weg en won 3,2 procent. Het olie- en gasconcern snijdt in de kosten en verlaagt de investeringen vanwege de coronacrisis en de lage olieprijzen. Bovendien schrapt Shell de aandeleninkoop om een financiële buffer te hebben in onzekere tijden.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, die terugkeerde naar de AEX, verloor daarentegen 7,3 procent. Maaltijdbestelsite Thuisbezorgd.nl kreeg door de sluiting van de horeca veel nieuwe aanmeldingen, maar zag ook veel restaurants verdwijnen van zijn platform.

Ruzie in VS om steunpakket voor coronacrisis

De Republikeinen dreigen maandag een pakket aan steunmaatregelen tegen de economische klap van het nieuwe coronavirus opnieuw in stemming te brengen in de Amerikaanse Senaat. De Democraten stemden zondag tegen het steunpakket, goed voor ruim 1 biljoen dollar en sindsdien onderhandelen beide partijen over een nieuwe deal.

Het steunpakket moet bedrijven in de VS die door het coronavirus in de problemen zijn gekomen en werklozen helpen. De Democraten drongen aan op meer financiële hulp voor medisch personeel en ziekenhuizen, en zeiden dat het Republikeinse voorstel te veel gericht is op het helpen van bedrijven die getroffen zijn door de ziekte-uitbraak. Omdat ze weigeren het plan in deze vorm te steunen, zijn de Democraten en de Republikeinen aan het onderhandelen over een voor beide partijen acceptabel steunpakket.

In de Verenigde Staten zijn minstens 400 mensen overleden aan de gevolgen van het longvirus, meer dan 33.000 inwoners zijn besmet. Ongeveer een derde van de bevolking moet thuisblijven vanwege de ziekte-uitbraak en veel bedrijven zijn getroffen door de maatregelen die zijn genomen om verdere verspreiding tegen te gaan.

ECB bereid meer te doen om financiële markt te ondersteunen

De Europese Centrale Bank (ECB) zal waar nodig nog meer doen om de coronacrisis te beteugelen, boven op het noodpakket aan maatregelen dat recent is gepresenteerd. Dat zei ECB-bestuurder Ignazio Visco in een interview met de Italiaanse krant La Stampa.

De ECB kondigde vorige week een omvangrijk pakket maatregelen aan. Zo komt de bank met een extra opkoopprogramma van obligaties ter waarde van 750 miljard euro. Centralebankpresident Christine Lagarde benadrukte dat er bij de ECB "geen limiet" is als het gaat om de toewijding aan de euro en dat de centralebankiers alles zullen doen wat nodig is binnen de mogelijkheden van hun mandaat.

Volgens Visco is het aangekondigde pakket voldoende geweest om de spanningen op de financiële markten te verminderen. Voor nu is dat voldoende, zo laat de bestuurder en tevens gouverneur van de Italiaanse centrale bank optekenen. "Maar we zijn bereid meer te doen als dat nodig is."

LEES OOK: Als de coronacrisis net zo erg wordt als de kredietcrisis van 2008, kan de beurs makkelijk nog fors omlaag