• Beurzen zijn fors gedaald tijdens de coronacrisis, met koersverliezen van meer dan 30%.
  • De koersval van de Amsterdamse AEX-index en andere beurzen tijdens de kredietcrisis was nog een stuk groter.
  • Door de onzekerheid over de duur van de coronacrisis is de economische impact lastig te voorspellen.
  • De historie van eerdere beurscrises laat zien dat aandelen makkelijk nog verder kunnen dalen.

De wereld staat op z’n kop door de coronacrisis. Op de beurs leidt dat dagelijks tot extreme koersbewegingen. Toonaangevende aandelenindices schieten zo 5 tot 10 procent omhoog of omlaag op een dag.

Beleggers zijn extreem nerveus, omdat overheden buiten China nog maar beperkt in staat lijken om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.

De onzekerheid voor de economie is extreem groot en de impact van de coronacrisis zal groter zijn, naarmate het langer duurt om de verspreiding van het virus te beteugelen. Die onzekerheid over de duur van de crisis maakt dat er voortdurend grote uitschieters zijn op aandelenmarkten

Zo heeft de AEX-index in Amsterdam een goede dag op vrijdag 20 maart, met een plus ruim 5 procent tot een niveau van bijna 450 punten. Eerder deze week noteerde de AEX-index nog onder de 400 punten.

Het is verleidelijk om te hopen op een begin van herstel op de beurs. Maar om een beter idee te krijgen van de klap die coronacrisis heeft veroorzaakt, is het beter om langere horizon te nemen.

AEX maakt val van 36 procent tijdens coronacrisis

Vanaf het piekniveau van 629 punten dat op 10 februari dit jaar werd bereikt, is de AEX gezakt naar een voorlopig laagste slotstand van 404 punten afgelopen woensdag (tussentijds zakte de AEX zelfs naar 389 punten).

Dit komt neer op een daling van 36 procent.

Daling aandelenmarkt bij dotcomzeepbel en de kredietcrisis was erger

De koersval van de AEX-index met 36 procent is natuurlijk dramatisch. Maar hoe zit dat in historisch perspectief?

Onderstaande grafiek laat zien dat de AEX-index tijdens de dotcomcrisis van 2001-2003 een duik maakte van in totaal 66 procent, van de top naar de bodem.

En tijdens de kredietcrisis van 2008-2009 ging er vanaf het piekniveau dat in 2007 was bereikt, liefst 61 procent vanaf.

Gelet op de ernst van de coronacrisis is de koersimplosie van ongeveer een derde voor de AEX-index dus minder extreem dan je zou denken, als je dit vergelijkt met eerdere crisis. Dit blijkt ook als je kijkt naar andere beurzen.

In onderstaande grafiek heeft databureau Statista diverse crises in kaart gebracht voor de brede S&P 500-index, die toonaangevend is voor de Amerikaanse aandelenmarkt.

Ook hier is te zien dat de coronacrash van 30 procent minder diep is dan die van de dotcomzeepbel en de kredietcrisis.

Infographic: Coronavirus Crash Not (Yet) as Bad as Previous Downturns | Statista<

Tijd voor de beurs om te herstellen na een crisis kan sterk uiteenlopen

Statista heeft ook in kaart gebracht hoe snel de beurs herstelt na verschillende crisis. Dat loopt nogal uiteen.

Vanaf het dieptepunt van de kredietcrisis in 2009 trad binnen twee jaar een relatief snel herstel op, met een plus van 84 procent voor de S&P 500-index. Maar in de nasleep van andere crises loopt het herstel binnen twee jaar uiteen van slechts 3 procent tot 48 procent.
Infographic: How Fast Has the Economy Recovered After Past Recessions? | Statista

Kortom, gelet op de grote onzekerheden die er nog zijn rond de duur van de coronacrisis, blijft voorsorteren op herstel voorlopig een hachelijke zaak.