- Zorgen over de invloed van de omikronvariant van het coronavirus zorgen voor enige onrust op de beurs.
- In Europa daalden aandelenbeurzen maandag en de indicatoren voor de Amerikaanse beurzen wijzen ook op een negatieve start.
- Beleggers moeten oppassen voor het risico dat de gehoopte kerstrally voor aandelen in duigen valt.
- Lees ook: Beurs kan nog flink schommelen bij slot van 2021: hier moet je op letten als belegger
De zorgen over de invloed van de omikronvariant van het coronavirus op de economie verstoren het perspectief van een kerstrally voor de beurs.
De stemming op het Damrak was maandag negatief en elders in Europa lieten de beurzen flinke verliezen zien aan het begin van de kerstweek.
De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 1,5 procent lager op 760,29 punten. De MidKap zakte 2,1 procent tot 1010,16 punten.
De graadmeters in Frankfurt en Parijs raakten tot 2,3 procent kwijt. Londen daalde 1,7 procent.
De vooruitzichten voor de opening van de Amerikaanse beurzen wijzen maandag op een daling van de brede S&P 500-index.
Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem gaven afgelopen weekend in een analyse op Business Insider aan dat de markt in de laatste weken van 2021 gevoelig is voor zogenoemde speculatieve swing trades. "De partijen die dit spelletje spelen, willen graag snel resultaat zien. Als dat niet snel gebeurt dreigt een verzwakking. De steun ligt momenteel bij de grens die we stellen bij 4.600 punten voor de S&P 500-index. Daaronder worden naar verwachting veel speculatieve posities geloosd. Pas daar dus voor op."
Olieprijs hard omlaag
De olieprijzen stonden maandag onder druk door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Daardoor nemen de zorgen over de vraag naar olie toe, ook nu steeds meer landen de maatregelen aan het aanscherpen zijn.
De prijs voor een vat Amerikaanse olie was maandagochtend 4,4 procent gedaald tot 67,78 dollar per vat. Brentolie uit de Noordzee werd voor 70,55 dollar per vat verhandeld. Dat betekende een daling met 4,1 procent.
Het aantal besmettingen met de omikronvariant neemt wereldwijd almaar toe. Autoriteiten worstelen ook met de aanpak om verspreiding van het virus in te dammen. Daardoor worden onder andere vliegreizen weer beperkt. Verder wordt het vrije verkeer door de virusvrees geraakt, waardoor de vraag naar brandstoffen op een lager niveau ligt.
Ook zijn er steeds meer tekenen dat de oliemarkt oververzadigd raakt. Dat is bijvoorbeeld al te zien bij het afsluiten van zogeheten termijncontracten. Vooral de vraag in Azië zwakt af. Verder neigen centrale banken naar een strakker monetair beleid in een poging om de hoge inflatie in toom te houden.
De economische agenda van de Amerikaanse president Joe Biden kreeg daarnaast een tegenslag te verwerken nadat senator Joe Manchin een uitgavenpakket verwierp.
Kenners zeggen dat zeker in de periode voor kerst, als de handel dun is, er sterke prijsschommelingen kunnen ontstaan. Daarbij is er altijd een mogelijkheid dat de landen van oliekartel OPEC de productie zullen beperken als de olieprijs te snel daalt.
Voordeel voor de Nederlandse consument is dat tanken door de lagere olieprijs vermoedelijk iets goedkoper wordt. De adviesprijs voor een liter Euro95 ligt volgens consumentencollectief UnitedConsumers momenteel op 2,086 euro, gelijk aan een dag eerder. Deze prijs piekte op 18 november op 2,145 euro per liter.
Voor diesel is de gemiddelde adviesprijs vooralsnog 1,716 euro per liter. Ook hier was vorige maand sprake van een piek van 1,762 euro per liter. Deze prijzen wordt berekend op basis van de gemiddelde adviesprijs van de vijf grootste oliemaatschappijen in Nederland.