• Beleggers zijn niet onder de indruk van een recordaantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS
  • Op Wall Street noteerde de Dow Jones-index donderdagmiddag hoger.
  • De Amsterdamse AEX-index kwam nauwelijks in beweging
  • De Wereldhandelsorganisatie rekent op een zware recessie door de coronacrisis.

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is vorige week explosief gestegen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag bekend. Een kleine 3,3 miljoen Amerikanen wenden zich tot de overheid voor een uitkering, haast elf keer zo veel als een week eerder.

De groei komt door de eerste golf van ontslagen als gevolg van de coronapandemie in de VS. Veel bedrijven moeten deels of volledig dicht en ontslaan personeel om kosten te besparen.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering was nog nooit zo hoog. In 1982 werd het vorige record behaald toen in één week 695.000 mensen een uitkering aanvroegen. De cijfers van het ministerie van Arbeid gaan terug tot 1967. In alle vijftig Amerikaanse staten en het District of Columbia rond hoofdstad Washington stegen de aanvragen.

Toch lijken beleggers nog niet erg onder de indruk van het kerende economische tij. Op Wall Street noteerde de Dow Jones-index kort na aanvang 2,2 procent in de plus op 21.672 punten. De brede S&P 500 klom 2,3 procent tot 2.532 punten en technologiebeurs Nasdaq won 2 procent tot 7.531 punten.

Jerome Powell van de Federal Reserve gaf donderdag in een interview met zakenzender CNBC aan dat de Fed de slagkracht heeft om meer maatregelen te nemen om de economie te ondersteunen.

De Amsterdamse aandelenbeurs opende donderdag lager, maar trok in de middag weer bij. De AEX-index noteerde rond half vier 's middags vrijwel vlak op 474 punten. De hoofdindex wist in de afgelopen twee dagen 12 procent terug te winnen.

Zware recessie door coronacrisis

De nadruk komt weer te liggen op de economische impact van de coronacrisis. De recessie veroorzaakt door de coronapandemie zorgt wereldwijd voor een grotere economische neergang en meer baanverliezen dan de financiële crisis van 2008. Dat blijkt volgens directeur-generaal Roberto Azevêdo van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) uit de laatste voorspellingen. "De pandemie gaat onvermijdelijk een enorme impact hebben", zei Azevêdo in een thuis opgenomen video die op de website van de organisatie werd geplaatst.

De economen van de WTO zien een "zeer scherpe daling" in de wereldwijde handel. Over enkele weken denkt Azevêdo met een officiële raming te kunnen komen. Wel ziet hij dat landen goede stappen nemen om directe economische schade zoveel mogelijk te vermijden. Hij roept landen op om daarbij samen te werken. "Het coördineren van inspanningen vergroot ons gezamenlijke vermogen om te vechten tegen een recessie."

Op de Amsterdamse beurs zakte ABN AMRO ruim 6 procent. De bank neemt in het eerste kwartaal een eenmalig verlies van ongeveer 183 miljoen euro vanwege problemen bij zijn clearingsbank in de Verenigde Staten. Een klant van de clearingsbank kwam in de problemen door de ongekende volumes en schommelingen op de financiële markten sinds het uitbreken van de coronacrisis.

LEES OOK: Trump wil dat bedrijven ondanks coronavirus met Pasen weer opengaan – economen denken dat dat beroerd kan uitpakken voor VS